Скандалът в здравеопазването се разраства. БСП застана зад шефа на Касата и иска актуализация на бюджета. ГЕРБ пък привикаха здравния министър на изслушване.

На влизане в парламента министър Ананиев запази мълчание.

Депутатите са установили разминаване във фактите изнесени от Плочев. Те са установили, че в Здравната каса има административен проблем, но не поискаха оставката на шефа й.

„Това не е от нашата компетентност, затова не можем да свалим политическото си доверие”, каза Цветан Цветанов.

От левицата пък заявиха, че ще гласуват срещу оставката, ако такава бъде внесена в парламента.

„Ако на този човек му се иска оставката за това, че е поискал актуализация на бюджета през февруари, то министър-председателят отдавна трябваше да си подаде оставката”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Левицата подкрепя и молбата за актуализация на бюджета на институцията и на държавния бюджет. С писмото до председателя на парламента и парламентарните групи проф. Камен Плочев посочва, че задълженията на българската към чужди здравни каси нарастват.

В края на януари просрочените задължения за лечение на здравноосигурени българи в чужбина е над 133 милиона лева, а до края на годината ще нараснат до над 207. В съобщение на здравното ведомство, министърът е категоричен, че нямаме проблем с разплащането с чуждите каси и заявява, че в писмото изпратено до него Плочев не иска актуализация.

Проф. Плочев отклони молбата ни за интервю, утре обаче предстои изслушването му пред депутатите от здравната комисия.