България има най-голямо общество от етнически турци на балканите. Те са интегрирани добре в политическия и социалния живот на страната именно чрез ДПС. Забравяме какво избегнахме в началото на 90-те години на миналия век, какво напрежение имаше заради възродителния процес. Затова винаги съм предупреждавал да не се подклажда омраза на базата на етнос, религия, убеждения и т.н.

Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира пред bTV опита за покушение срещу Ахмед Доган, наблягайки, както в коментара си непосредствено след инцидента, че той е бил предизвикан от политическото насаждане на омраза и демонизирането на етническите турци с цел печелене на партийни дивиденти.

„Демонизацията има своите последици. Това не е дребно хулиганство, това е покушение към сигурността на страната. За щастие България избегна много голям срам и политически последици, затова, че не се стигна до смърт”, добави социалистът.

По думите му Коалиция за България и ДПС имат традиционно добре изградени отношения и вчерашната ситуация не е променила нищо по отношение на перспективите пред евентуално коалиционно правителство.

Такова мнение изрази пред bTV и представител на управляващите. Според Димитър Главчев ГЕРБ ще се борят за мнозинство на изборите, а официалното оттегляне на Доган от ръководния пост на партията, не променял факта, че той щял да я управлява задкулисно.

„Дали той ще е на сцената или ще е извън нея като сценарист, режисьор и постановчик е едно и също”, каза Главчев и призова в случая с нападението отпреди ден експертите по сигурността да бъдат оставени да си кажат думата.

„Само хипотетично, ако се беше отвърнало със стрелба от страна на НСО – тогава пък щеше да се говори за полицейско насилие и т.н. Хипотези има всякакви, но нека експертите си свършат работата. Затова от ГЕРБ казваме, че това е провокация. Основна теза е, че това е личен акт, затова не трябва да се правят политически спекулации”, добави депутатът от ГЕРБ.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател