Лидерът на БСП Корнелия Нинова получи и веднага след това върна мандата за съставяне на кабинет в рамките на настоящия парламент.

Няма да се възползвам от възможността да съставя правителство, заяви тя пред президента. 

Ще се надяваме при третия опит да бъде намерено решение, каза държавният глава.

В края на миналата седмица първият проучвателен мандат получи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Както се очакваше, той го върна веднага.

След днешния ход на БСП президентът има само още една възможност да опита съставянето на кабинет – като даде проучвателен мандат на парламентарно представена политическа сила по свой избор.

Преди седмица изглеждаше възможно мандата да получи Патриотичният фронт, но след ден на позитивни послания, от ГЕРБ в крайна сметка заявиха, че не биха подкрепили кабинет на коалиционните си партньори.

Формално посочената причина беше разногласието по въпроса за минималната пенсия.

Очаква се третият проучвателен мандат да бъде връчен на Реформаторския блок. От РБ вече започнаха разговори за евентуално наличие на мнозинство, което да подкрепи кабинета им.

„Отиваме на избори само ако всички възможности преди това са изчерпани”, заяви вчера здравният министър в оставка Петър Москов, който е представител именно на РБ в настоящия Министерски съвет.

За евентуална подкрепа може да се говори, само след като президентът връчи мандата, коментираха пък от ГЕРБ.

Вижте още във видеото: