Петима членове на Изпълнителното бюро на БСП бяха освободени и остават само депутати.

Това са Красимир Янков, Иван Ченчев, Стоян Мирчев, Александър Симов и Весела Лечева.

Снимка: bTV

На тяхно място влизат Апостол Димитров, Атанаска Тенева, Владимир Москов.

Снимка: bTV

Кирил Добрев пък се отказва от своето място на народен избраник, за да остане заместник на Корнелия Нинова. Той коментира, че дава път на младите, и призова да не се грижим за това, че няма да получава депутатската си заплата – имал достатъчно доходи, за да работи за партията.

Снимка: bTV

Някои депутати запазват позициите си в оперативното ръководство на партията. Това са Валери Жаблянов, Драгомир Стойнев, Крум Зарков и Стефан Данаилов.

Нинова посочи принципите за избора си за предложените промени - баланс между промяна и приемственост; гарантирана връзка между поколенията; представителство на големите партийни организации; съчетание на партиен опит и професионална експертност по приоритетните за левицата политики, съобщиха от пресцентъра на партията.

Друга цел на промените е засилване на връзката и извеждане в приоритет работата с кметове и общински съветници. Досега 10 от 16 членове са народни представители.

„Никога не е ставало дума да няма нито един член на ИБ депутат, но съгласете се и че 2/3 от бюрото депутати е много. Ние имаме важни задачи в НС, както и важни задачи в организационната и партийна работа, така че не намирам за възможно едни и същи хора да свършат всичко, а и не е редно - всички позиции да се съсредоточават в едни и същи хора", аргументирала се е Нинова. Тя е била категорична, че разделянето на властите, без да се къса връзката между тях, е принцип, който уважава и който на практика предлага в новия състав на бюрото.

Рокадите по върховете на БСП предизвикаха сериозни страсти на „Позитано”. „Срамувам се, това е унизително за моята партия”, каза Георги Божинов.

„Ние не се срамуваме от нито едно свое действие, което сме направили през последната една година и сме били абсолютно постоянни”, отбеляза обаче Кирил Добрев.

Някои от участниците в пленума предпочетоха да си тръгнат преди гласуването.

„Вероятно е време да се обсъди въвеждането на още един принцип - че по сравнително безспорните въпроси се прилагат всички правила на демокрацията, а тези, които са спорни и силно разделителни, по възможност не се гласуват”, посочи Янаки Стоилов.

Самата Корнелия Нинова предпочете, докато камерите са в залата, да критикува управляващите, вместо да изложи идеята си за рокадите в БСП.

Тя предложи на Пленума четирима членове на Изпълнителното бюро за свои заместници - Стефан Данаилов, Кирил Добрев, Деница Златева и Владимир Москов.

Снимка: bTV

Кандидатури им бяха одобрени. 

Деница Златева, която участва в служебния кабинет на Огнян Герджиков,  възстановява членството си в Изпълнителното бюро на БСП.

Кирил Добрев ще отговаря за партийната дейност, Стефан Данаилов - за публичните политики, Владимир Москов - за местното самоуправление, а Деница Златева - за европейските въпроси и международната дейност.
Вяра Йорданова става секретар на БСП и ще отговаря за изборите.