БСП ще иска касиране на вота в село Галиче. При повторното преброяване на гласовете в ОИК в Бяла Слатина късно снощи стана ясно, че кандидатът на ГЕРБ Страхил Стоянов печели изборите с 26 гласа преднина пред кандидата на БСП Веселин Тушинов. Избирателната активност на балотажа е 66%. 

Според левицата в изборния ден е имало множество нарушения.

По думите им в подвижната избирателна секция в крайна сметка не гласували инвалидите, за които реално е била предназначена. След подадена жалба от социалистите членовете на секцията ще бъдат глобени.

От БСП твърдят също, че изборни бюлетини са раздавани на хора, които не са гласоподаватели, но те са гласували от името на други хора.

Причина за раздора още вчера стана и задния вход на местното училище, през която, според БСП, влезли много хора, които не били от селото, но все пак успели да гласуват.

Не приемаме резултата, няма как да го приемем, при положение че има гласували от други населени места, при положение че е сезирана прокуратурата и ще се изисква записа да видим кой е отключил задния вход на училището и тези лица бяха допуснати вътре“, каза Тушинов.

„Това, по което си прилича село Галиче с държави като Сомалия, е, че кметът се посочва, не го избират“, каза още той.

„Денят беше пълен с манипулации. Цялата подвижна секция е с наложени санкции, с актове за тежки нарушение“, коментира и областният председател на БСП Иво Лилов.

„Това беше нагла демонстрация и завръщане на ретро мутренската държава. Бях забравил как изглеждат официалните анцузи и ланците отгоре“, заяви Кирил Добрев от БСП. Според него бившия кмет Ценко Чоков е звънял и е управлявал изборния процес.

От ГЕРБ отричат всички твърдения.

„През последните 10 години те основно губят избори, но така и не се научиха да губят. Те са свободни да искат касиране и са превърнали Галиче в битката при Сталинград“, контрира Тома Биков от ГЕРБ.

Коментарите на опозицията ядосаха премиера Бойко Борисов.

„Не съм виждал даже нашия кандидат за кмет, не съм се срещал, не съм виждал партийната организация, не съм ходил на предизборни мероприятия! Какво ме питате? Какво да ви отговоря? Ми да искат, те за всичко искат касиране, да ги касират, пак да се явят, нали имаше балотаж?“, каза премиерът.

„Ние живеем в правова държава, след като БСП смятат, че е имало нарушения, да сезират институциите. Всичко мина честно, нормално и открито”, заяви победителят Страхил Стоянов. Той каза още, че се радва, че печели с такъв резултат.

Избирателите твърдят, че само чули за нарушения, но лично не са били свидетели на нищо.

Стоянов заяви, че не очаква удари под кръста докато е кмет.

Следващата година в България се провеждат редовни местни избори. Тогава Галиче отново ще избира кмет.