Скандалът между члена на СЕМ Бетина Жотева и журналиста Къдринка Къдринова придоби политически характер – от БСП излязоха с декларация срещу нарушаването на етичните правила в професията и поискаха отстраняването на Жотева заради отношението към Къдринова по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии.

„Длъжни сме да заявим, че член на СЕМ, който има подобно поведение… Неговото поведение е несъвместимо с мястото му в тази институция”, заяви Иво Христов от левицата.

Повод за тази декларация е разговор, проведен между Жотева и отговорния редактор на сайта на Съюза на българските журналисти Къдринова, записан на нейния диктофон.

„Имам информация от много достоверен източник, вчера Вие сте обяснили на един от тези испаноезични посланици, че в резултат на Ваш личен разговор с външния министър г-жа Екатерина Захариева, тя Ви е казала, че е „за” закриването на „Радио България”. Бихте ли обяснили, откъде имате тази информация”, пита Къдринова.

„Много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Те поне знаят (сочи към служители на СЕМ, които седят наблизо и чуват разговора ) – много внимателно! Ама много внимателно, с мен специално!”, отговаря Жотева.

„Аз съм обект на заплахи. Това се разиграва на заседание на комисията, там се обсъжда радио „България”…  Аз си зададох въпроса на микрофон, тя ми отговори на микрофон”, обяснява Къдринова.

Пред bTV Бетина Жотева обясни, че е посъветвана от адвокатите си да не коментира случая, защото ще заведе дело за разпространяване на невярна информация. 

Председателката на СЕМ София Владимирова пък призова случая да не се политизира.

„СЕМ стои зад ангажимента си да стои зад свободата на словото, плурализма и вероятно в този казус г-жа Жотева не намери правилния тон и думи, за да се обърне към колегата. Но тя беше поставена в една изключително неудобна ситуация, не на пресконференция, а в зала, където се представят отчети и се изслушва директора на БНР. Това беше свръхемоционална реакция – тя чу по свой адрес констатации, които не отговарят на истината ... Ще си търси правата по съдебен ред”, заяви Владимирова.

В студиото на „Тази сутрин” Външният министър Екатерина Захариева защити Жотева, макар да призна, че тя не е реагирала подобаващо.