БСП поиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

„Този човек е заплаха за демокрацията и защитата на гражданските ни права”, заявиха на брифинг в парламента от левицата.

БСП искат неговото отстраняване заради започналите проверки на „Пътна полиция”, при които ще се проверяват и пътници, както и заради „неадекватното отношение на министър Радев към проблемите на служителите в МВР”, а също и за „други негови действия и управленски решения”.

Изненадан съм. Това са промени в Закона за движение по пътищата, обсъждани в Народното събрание”, Валентин Радев, цитиран от БГНЕС, коментира поисканата му оставка.

„Как се сетиха БСП сега да искат оставката на вътрешния министър”, запита той.

„Доколкото разбрах, не става въпрос за БСП, а за едно лице от вътрешната комисия. Днес имам изслушване в комисията и ще дам отговори и на това лице”, каза още Радев по повод изявлението на Красимир Янков от левицата.

Утре депутатите трябва окончателно да приемат промените в Закона за МВР, с които полицаите ще получат повече пари за дрехи.

Днес промените се гледат във вътрешната комисия на Народното събрание.

На полицаите, които в периода 2011 – 2015 г. не са получили униформи, ще бъде изплатена тяхната левова равностойност.

Страсти днес в парламента имаше и заради споразумението за предоставяне на консултантски услуги между администрацията на Министерския съвет на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР).

Сумата, която трябва да бъде заплатена на банката по него, е близо 2,4 млн. лв.

От „БСП за България” поискаха в пленарната зала да дойде представител на Министерския съвет, който да даде разяснения по договора. След първото четене на законопроекта се стигна до отстраняването от пленарната зала на депутата Румен Гечев.

В знак на протест почти цялата парламентарна група на „БСП за България” също напусна залата.

По-късно в кулоарите на парламента Румен Гечев и председателят на Народното събрание Димитър Главчев си размениха обвинения за нарушаване на Конституцията и правилника.

След поискана от левицата почивка преди второто четене на споразумението представител на Министерския съвет отговори на зададените въпроси.

В парламента днес имаше и разменени остри реплики за между Обединените патриоти и левицата по повод искането на БСП да получи паметника на Бузлуджа.

Вижте и видеото: