БСП внесе искане за анкетна комисия по казуса „НДК”. В рамките на 2 дни директорът Мирослав Боршош беше отстранен от борда на двореца и предложен отново за шеф.

Той беше обвинен в лошо управление на Двореца на културата и финансови злоупотреби от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Премиерът Бойко Борисов обаче внася днес предложение в Министерскоя съвет Боршош да бъда възстановен начело на борда на НДК, а управлението на двореца да премине към Министерството на културата.

Социалистите винят управляващите, че искат да провалят председателството на Съвета на ЕС.

„Вицепремиер уволнява директор на НДК, премиер го връща и отнема на вицепремиера част от ресора му за председателството. Какво се случва в държавата? Две лобита в ГЕРБ бият ли се кой да вземе обществените поръчки за 50 млн. ремонт в НДК”, коментира Корнелия Нинова, председател на БСП.

Тя допълни, че е доволна, че не са съгласили да дадат Деница Златева, която отговаряш в служебния кабинет за европредседателството, в кабинета на Борисов: "Били сме прави Деница Златева да не участва в това, ще сложите представител на БСП като параван да ви изтрие лицето от далавери".

Спас Гърневски, от ГЕРБ, посочи, че левицата е правото си да иска такава комисия. „В парламентарната група на ГЕРБ не съм забелязал, казвам го най-отговорно - не само в този случай, а в нито един, да има някакви битки за надмощие, напротив”, категоричен е той.

Според негови съпартийци обаче БСП си го връща заради анкетната комисия за изтребителите, а за лобита в партията не може да се говори. "Такива лобита няма, това е естествен начин на говорене на опозицията те са заеми курс на въоръжена отбрана, няма разнобой между Павлова и премиера, работата продължава", каза Цвета Караянчева.

ДПС и "Воля" на Веселин Марешки са "за" анкетната комисия.