Очакваме цената на дървата за огрев да се намали два пъти. Това щяло да стане чрез подготвени от левицата промени в Закона за горите, които още този месец ще бъдат внесени в парламента. Обяснението даде на пресконференция депутатът от БСП и председател на Комисията по труда и социалната политика към НС Корнелия Нинова.

По думите й в миналия парламент били приети лобистки законови поправки, довели до безконтролна сеч и износ на дърва. Благодарение на тях също така само 5-6 фирми, близки до властта по това време, можели да добиват дървесина на ниски цени и да я препродават на високи.

„С това, което внасяме като поправки, целим да спрем безконтролната сеч и да вземе мерки за възстановяване на българската гора, да помогнем на дървопреработвателните предприятия, които изпитваха огромни затруднения за осигуряване на дървесина за своята работа. Много голяма част от тях фалираха и освободиха много хора. Целим да намалим цената на дървата за огрев - очакваме тя да намалее два пъти”, обясни Нинова.

Поправките в Закона за горите още през септември трябва да бъдат разгледани на първо четене от парламентарната комисия по земеделие. „Разработи се една по-цялостна промяна в закона. С това осигуряваме равен достъп на всички фирми до възможността да осигуряват дърводобив.

За до една трета от дървесината, която горските предприятия и общините предлагат на търг, ще могат да участват фирми, които работят на съответната територия на държавното горско предприятия или на територията на съответната община”, обясни от своя страна председателят на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова.

Предлагаме да отпадне изцяло текстът от закона, който дава преференции за добиване на дървесина, особено на дървесина за производство на топлинна и електрическа енергия, обясни тя. От левицата искат и залесяване след пожари и сечища да се осъществява след третата година. В последните години залесяването тотално било спряло - от 50 000 дка през 2008 година, през 2011 година са залесени едва 10 000 дка.

Натискането на бутона - удоволствие

От БСП остават на позицията си за актуализацията на бюджета и смятат, че с "нескопосани процедурни хватки не се прави политика", подчерта Нинова по актуалната тема от политическия живот на страната. Тя изтъкна, че с удоволствие ще натисне бутона за гласуване по време на извънредното заседание на депутатите – „за да се плати на българските фирми дължимото от държавата, да се възстанови ДДС-то на българските фирми, да се увеличи майчинството, 8 милиона да се дадат за мерки на пазара на труда”.

Червеният депутат допълни, че социалистите искат и са готови за дебат с аргументи по темата за спряната от президента актуализация. Нинова се надява и ГЕРБ да се подготвят за дебата в пленарна зала и коментира "при последните разговори в НС чухме и икономически и финансови небивалици".

Във връзка с днешния Международен ден на младите хора, Корнелия Нинова подчерта, че "почти на 90% сме изпълнили това, което бяхме поели като ангажимент към младите". Оставало само да се увеличат детските надбавки от 35 на 50 лева, „но това ще бъде разговор в бюджетната процедура за бюджет 2014”.