Опозицията представи свой алтернативен бюджет. БСП държи да има прогресивен данък върху доходите, а собствениците на фирми да плащат не 5%, а 10% данък "Дивидент".

„Един работещ българин плаща 10% данък върху доходите си, а един българин с фирма – т.е. бизнесмен, не си плаща заплата, а си изписва дивидент от фирмата, но плаща 5% за същите доходи. Е, справедливо ли е това?”, заяви Корнелия Нинова.

Социалистите предлагат месечните доходи на работниците до 510 лева, колкото ще е минималната заплата догодина, да не се облагат.

Заплатите до 3300 лева да се облагат с 10 на сто, тези до 10 000 лева – с 15%, а доходите над 10 000 – с 20%.

Относно предложението на левицата за бюджет, депутатът от БСП Александър Симов заяви днес в предаването "Лице в лице", че за първи път в годините на прехода БСП е извадила в опозиция проектобюджет не след управляващите, а заедно с тях, за да покаже, че има нова визия за държавата.

Симов заяви, че в проектобюджета на левицата се предлага минаване към прогресивно данъчно облагане, край на плоския данък, въвежда се и необлагаем минимум в размер на 510 лв., колкото е минималната работна заплата.

Ние въведохме плоския данък и това е наша грешка, добави Симов.