БСП и ГЕРБ влязоха в сблъсък за закона за частната охранителна дейност.

Президентът и главният прокурор вече оспориха пред Конституционния съд възможността кметовете да наемат частни охранителни фирми. Основният им аргумент, е че за сигурността на гражданите отговаря държавата.

БСП атакува закона с аргумента, че така държавата абдикира от грижата за хората, а управляващите си позволяват „да раздържавяват МВР”.

От ГЕРБ отговориха, че МВР няма да отстъпи от задълженията си, и напомниха, че при предишното управление на социалистите е закрита СОД – структура, която отговаряше за охраната на имуществото.

„Това е една врата към връщането на добре познатите охранители от първите години на прехода. Със своята почти 140-годишна история МВР е напът да се превърне в изпразнена от съдържание и функции структура, която изпълнява само политически поръчки”, коментира депутатът от БСП Тодор Байчев. 

„Много е лесно и добре звучи за популистката политика, която водят някои партии в българския парламент през последните месеци – да се заиграваш със страха на хората. Но да си играеш със страховете на хората на тема „Сигурност” е опасно за държавата”, заяви Маноил Манев от ГЕРБ.