След известно забавяне днес БСП и ДПС възобновиха консултациите си за вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 и се разбраха, че той ще бъде внесен на 17 януари.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова вотът ще е на тема корупция, но явно има нюасни, защото от ДПС обявиха, че темата продължава да се конкретизира от експерти. Тя пак щяла да е свързана с корупцията, но в различни сектори.

„Темата е корупция. Екипите ще извадят конкретните случаи. На 10 януари трябва да сме готови с мотивите, на 17 януари внасяме в деловодството“, каза Нинова.

В работната група ще влязат четирима от БСП и трима от ДПС, посочи лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

От ГЕРБ заявиха, че вотът е самоцелен, неоправдан и със скрити мотиви.

Тома Биков го обяви за официален опит за саботаж на европредседателството. Според него опозицията  неслучайно е избрала датата един ден преди официалното поемане на председателството.

Според Искрен Веселинов от „Обединените патриоти“ ДПС и БСП да инициират вот на недоверие за корупцията е „повече от лицемерно“, след като те са „авторите на схемата на Тройната коалиция и на ред други схеми“.

Снимка: bTV

От партия „Воля“ днес запазиха мълчание по темата. Още преди месец те дадоха заявка, че няма да подкрепят вота.

Гласовете на опозицията все още не стигат, защото имат 105 гласа, а управляващите – 122 гласа.

Снимка: bTV

Междувременно почти без дебати единодушно депутатите приеха промени в Кодека на труда с които работодателят се задължава при уволняване или съкращаване на работник да му изплати обезщетенията в едномесечен срок, иначе ще му дължи и законната лихва. Забранява се и прехвърлянето на фалирали предприятия на трети лица, напр. на клошари.