Ген. Румен Радев е общата кандидатура за президент на БСП и АБВ. Името му беше утвърдено след втората среща между двете леви формации. Двете партии заявиха, че той сам ще подбере кандидата за вицепрезидент.

В момента се обсъжда под каква форма да бъде издигнат ген. Радев – от широка коалиция или инициативен комитет.

„Ние от АБВ снехме от обсъждане нашите две кандидатури, моята и на г-н Калфин, защото сме убедени, че ген. Радев е силна кандидатура, която има всички шансове да спечели президентските избори”, заяви Георги Първанов.

Не мина без трусове

До вчера "Движение 21" беше третият партньор в преговорите за обща лява кандидатура, но Татяна Дончева се оттегли след като стана ясно, че няма да бъде номинирана.

Омбудсманът Мая Манолова също отпадна от състезанието вчера. Тя не подаде оставка от поста си, който е юридическа пречка за кандидатирането й. Манолова се оказа втора след лидера на БСП Корнелия Нинова по номинации от структурите и заради нея две от старите лица в партията подадоха оставки по време на инфарктно петчасово заседание на Изпълнителното бюро вчера.

Тогава Костадин Паскалев и Юрий Асланов, обвинени, че работят за Манолова и срещу ген. Радев, поискали да се оттеглят от бюрото, но Нинова е отказала да приеме оставките им.

Предисторията

По-рано през деня правителството реши да предложи на президента да освободи ген. Радев като командир на военновъздушните сили. Предложението беше гласувано извънредно и технологично е напълно възможно указът на президента да бъде издаден още днес.

Ген. Радев подаде рапорт за пенсиониране на 1 август, а името му попадна сред шестте евентуални номинации на левицата за кандидатпрезидентската надпревара.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призна, че тя го е посочила като подходящ кандидат, а той е приел.  

Днес, в предаването „Тази сутрин“ зам.-председателят на АБВ Румен Петков заяви, че генералът е „много силна кандидатура в чисто човешки и управленски план. Той е доброто решение за България и левицата е на път да го реализира“.

Ген. Радев няма да е първият военен пилот, които се включва в политическия живот у нас – такива са и ген. Михо Михов и ген. Никола Колев.