С бруцелоза, пренесена от Македония, вече заразените в Рила са 23-ма. Опасната болест е дошла от внесен нелегално козел за разплод от западната ни съседка. Това съобщи в Благоевград здравният министър д-р Петър Москов.

"Големият брой заболели от бруцелоза в гр. Рила се дължи на неспазване разпоредбите на здравните органи от жителите на града не може да държиш току що издоено мляко на 35-градусова жега и да го ползваш за лекарство", каза той.

Той даде пример с последния заразен с бруцелоза в Рила мъж, който след като се чувствал зле, бил лекуван именно с прясно мляко смесено с кисело и оставено на слънце.

Днес станаха известни резултатите на последните 87 души, които са имали контакт със заразени животни. 9 от пробите са положителни.

Заразените са настанени в инфекциозна болница.

„За тези хора предстои изключително скъп, минимум едномесечен курс на антибиотично лечение, това отново ще се плати с нашите публични пари. Да кажем как се случват новите случаи - въпреки разпоредбите на РЗИ какво се прави с месо, с мляко, с продукти, в това населено място имало традиция да се оставя прясното мляко, смесено с кисело мляко на слънце”, заяви д-р Петър Москов.

Министърът каза, че нови спешни приемни отделения или филиали на спешна помощ ще се изградят в следващите две години на територията на Югозападна България. Те ще са с модерно оборудване и стационарни легла.

В МБАЛ Благоевград проблемът, е че Спешно приемно отделение е в блок, отдалечен от хирургичното отделение. Къде обаче ще бъде позиционирано новото Спешно отделение все още не е решено.

При посещението си в МБАЛ-Благоевград днес здравният министър бе категоричен, че всички болници и частни и държавни са задължени да приемат спешни случаи 24 часа в денонощието.