Наивно е да смятаме, че у нас няма клетки на „Ислямска държава”. Такава позиция зае ген. Бриго Аспарухов, бивш шеф на Националната разузнавателна служба и член на изпълнителното бюро на БСП.

По думите му досега България не е била мишена на терористичната групировка, защото нямат полза.

Според него Турция става мишена на терористите, защото ИДИЛ се страхува, че нейното поле за действие ще бъде изместено от Ердоган. „Турция се ислямизира, а Ердоган се стреми към това и към едновластие в страната. Причина може да е политиката на Турция, която играе в Сирия с намесата срещу кюрдите. Там може да се търси защо ИДИЛ я атакува”, коментира той с допълнението, че „Ислямска държава” я напада от страх от конкуренция.

Генералът коментира, че не знае, защо мишена стават летища, където минава голям брой разнообразни хора е разнообразен и не винаги съставен от мюсюлмани. „Радикалните ислямисти удрят където най-много боли. Невинни, деца, това всява паника”, посочи той.

По темата за антитерористичния закон, който се обсъжда в парламента, бившият шеф на разузнаването счита, че няма да има смисъл от него, ако службите за сигурност в Европа не си сътрудничат. „Можем да си приемаме всякакви закони, демократични или не. Въпросът е че тече процес в Европа и Близкия изток и носи тероризъм. Държавата трябва да си организира службите, а това иска пари и координация.”

Генералът заяви, че нашите служби са добри в съответствие с "дереджето" на държавата си.

Повече за позицията на ген. Аспарухов за международния тероризъм, ролята на БСП в управлението и политиката на страната чуйте в приложеното видео.