Излизането на Великобритания от ЕС ще даде възможност на много българи да се върнат у нас. Правилата, които Лондон планира за чуждите граждани ще се окажат неблагоприятни за мнозина на фона на повишаващите се заплати в България.

Снимка: bTV

Формално брекзит ще се случи на 30 март 2019 г. Българите живеещи там са около 70 хил., но се предполага, че са над 100 хил. включително нелегално работещите и по-нискоквалифицираните. 

Снимка: bTV

Ще се въведе изискване за уседналост от 5 години и така хората ще получат паспорт, лична карта на постоянно пребиваващ и ще имат права като граждани.

Снимка: bTV
Важно е коя дата ще бъде избрана за изчисляване на уседналостта. Ако човек е влязъл в страната около 2017 г., то когато се активира клаузата за излизане, той ще има 2 години уседналост и ще подава документи за искане на статут.

Правителството на Великобритания ще опита да зададе квоти за определени професии и така се надява да контролира миграцията. 

Снимка: bTV
Ако човек работи трябва да има над 18 хил. лири годишен доход, за да получи семейството му статут на постоянно пребиваващи. Така нелегално работещите няма да могат да останат в страната.

Икономистът от „Индъстри уоч” Лъчезар Богданов посочи, че в момента България страда от демографски срив и работодателите трябва да наемат пенсионери или да привлекат хора от чужбина. Третият им вариант е да създадат бизнес модели, които да искат по-малко хора, но по-квалифицирани.

На този фон проучване на икономистите сочи, че заплатите у нас растат.

Снимка: bTV

 „Със сигурност 10 на сто ръст на заплатите в икономиката е много. Преди години имахме такъв ръст, но имахме и ръст на цените. Сега нямаме все още индикации, че има ръст на потребителските цени. Но създаването на повече работни места и повишаването на доходите повишава цените на местните услуги”, коментира Богданов.

Станислав Пеев е дигитален дизайнер, който е завършил във Великобритания и се е върнал в България.

След брекзит 27-годишният българин решава да напусне Острова. Решението на британците да излязат от Европейския съюз е само повод, но не и основната причина за дълго обмисляното му решение да започне нов живот в София.

„Мисля че за 8 години взех достатъчно от Англия опит и стаж. Животът в Англия спря да резонира с моите разбирания. В България има достатъчно възможности за млади и квалифицирани хора”, посочи той.

Станислав смята, че животът в България може да бъде по-пълноценен от този в Англия.  Особено ако имаш знания и умения. Той вече работи в софийския офис на международна компания, в сферата на електронните разплащания.

„В Англия обществото е много фокусирано върху кариерното развитие и върху многото работа.  Всички знаят, че живота в Лондон е страшно скъп и на повечето хора им се налага да работят по 12-13 часа на ден. Работа през уикендите, включително но и аз бях така. Не смятам, че има добър баланс там. И това е главната причина да реша да се върна тук.  Защото не смятам, че живота е само работа”, категоричен е той.