В обявлението за възлагане на обществена поръчка за отпечатване на бюлетините и другите изборни книжа за парламентарните избори на 12 май изрично се определя, че тиражът е увеличен с 10% спрямо броя на избирателите и че до приключване на изборите макулатурата (негодните бракувани бюлетини - бел.ред.) се съхранява в печатницата, пише dnevnik.bg.

Именно на територията на избраната с поръчката фирма "Мултипринт" са открити и палетите с 350 000 бюлетини.

В поръчката изрично е посочено, че примерният тираж за изборите е 7.8 милиона бюлетини. При предполагаем брак от 5%, се получава 390 000 бюлетини.

Пред bTV собственикът на печатницата Йордан Бончев обясни, че технологичният брак в случая е бил около 2%, т.е. към 165 000 бюлетини, които са запечатани надлежно в помещение на печатницата.

Ето откъси от обществената поръчка:

"4. Тираж на бюлетините. Съгласно чл. 162, ал. 4 и чл. 166, ал. 1, тиражът на отпечатаните бюлетини за всеки изборен район е равен на броя на избирателите, увеличен с 10 % (31+ чужбина= 32 вида бюлетини по съответният брой избиратели за всеки изборен район, увеличен с 10 %). Примерен тираж - 7 800 000."

"7. Допълнителни изисквания към кандидатите. Към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък. Чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на тиража на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо-предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.

Технологичният брак (макулатура) се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключването на изборите. Изпълнителят (печатницата на бюлетините) носи отговорност за спазването на тези допълнителни изисквания.

Към изпълнителя се поставят допълнителни изисквания за конфиденциалност – да не разпространява информация, свързана с обекта на поръчката, включително такава, произтичаща от решенията на Централната избирателна комисия. Изпълнителят носи отговорност за спазването на тези допълнителни изисквания."

"б) В срок от 7 (седем) работни дни след представяне на подписан приемателно-предавателен протокол между Изпълнителя и представител на Възложителя, с приложени към него приемателно-предавателни протоколи за извършената услуга/доставка във всички областни центрове и Министерството на външните работи и представена надлежно оформена фактура. За Възложителя приемателно-предавателният протокол се подписва от отговорните по договора лица."

"Изборните книжа и материалите следва да бъдат осигурени в областните центрове не по късно от 3 дни преди изборния ден (8 май 2013 г.), а за гласуването в чужбина следва да бъдат осигурени в Министерството на външните работи най-късно до 14 дни преди изборния ден (28 април 2013)."

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"