Не е вярно твърдението, че по искане на Ватикана българската делегация за последното посещение при папата е била без нито едно духовно лице. Това стана ясно след среща между Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и папския нунций у нас монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.

В делегацията влизаха президентът и първата дама, вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, зам.-председателят на НС и лидер на "Воля" Веселин Марешки, министърът на културата Боил Банов и ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков.

Официално тиражираната у нас версия беше, че протоколът на папа Франциск е настоял делегацията да бъде изцяло светска.

„От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица. За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината. Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между Българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо”, заяви Антоний в официална позиция.

Той допълва, че се надява през следващата година и духовници да се срещнат с папата по повод Деня на славянската писменост и култура: „Това единство на църковната и държавна власт в отбелязването на този значим за българската духовност празник не е формален протокол”.