„Силно дясно не е възможно само със СДС, но СДС трябва да бъде в центъра”, заяви новият стар лидер на десницата Божидар Лукарски. Той беше преизбран за председател на партията от 22-та Национална конференция.

Лукарски получи подкрепата на 521 делегати, а опонентът му за поста Тодор Грозданов събра 79. 10 делегати са се въздържали.

Той коментира, че лидерите на партньорските формации са си взели поуките от изборите, но десният съюз трябва да има ясни принципи.

„Нямаме бърза работа, коалиции се появяват за избори, а такива не се очертават, хоризонтът на това правителство е по-дълъг”, допълни още лидерът на СДС.

Лукарски за пореден път подчерта, че десните трябва да изработят ясна доктрина за България, за да могат младите да има реализация тук, както и да е в помощ на малкия и среден бизнес, който бил гръбнакът на СДС.

Той поясни, че е готов да разговаря с лидерите на ДСБ и на „Да, България”, въпреки че не било ясно Христо Иванов дали е десен, тъй като формацията му се определя център-дясно.

Лукарски щял да поиска и среща с премиера Бойко Борисов, за да постави въпроса партии, преминали 1% на изборите, да могат да запазят базите си.

Новият стар лидер обяви, че ще се бори СДС да стане по-разпознаваем от избирателите и поиска прошка за грешките, допуснати до момента. „Искам да ви поискам извинение за това, че ние лидерите не успяхме да съхраним обединението в дясно. Не надмогнахме личното си его и  забравихме горчивите уроци на разделението през годините. Разпиляхме вота на хората и те не останаха представени в сегашния парламент”, каза той.

Лукарски обяви още, че ще работи за по-добри резултати на СДС при следващ вот. По думите му сините имат най-здравите структури и това би довело до изборен резултат.

Освен Лукарски за лидерския пост в СДС се бореше и 41-годишният юрист Тодор Грозданов, адвокат на свободна практика. Според него партията може да спечели повече ако промени устава си. „Местните организации сами да водят своята местна политика и сами да избират своите кандидати, които да предлагат, които да бъдат познати на местно ниво, ръководството да не определя водачите на листи”, каза той.