Искаме широка дясна коалиция, идеята е да водим разговори с всички колеги в център-дясно, включително и с ДСБ, за формат, който да е формат Реформаторски блок. Това заяви в предаването „Лице в лице” министърът на икономиката в оставка и председател на СДС Божидар Лукарски след проведения днес Национален съвет на СДС.

Седесарите искат и с Кунева, и с Радан Кънев, искат обединение, допълни той.

„Имаме достатъчно основание да искаме да бъдем обединители и да участваме в обединение център-дясно, което е доказало своето преимущество”.

"Има контактна група, която е такава и от името на Реформаторския блок, която е готова и са водени някакви предварителни разговори за връщане на ДСБ в Реформаторския блок. Как ще погледнат колегите от ДСБ, ние не искаме да цепим дясното. Ако някой цепи дясното, това не е СДС и не са субектите в РБ към настоящия момент", добави Лукарски.

Той обясни, че биха преговаряли и с „Да, България”, но първо трябва тази партия да се определи дали е в ляво или в дясно.

"За нас е важно да си ляв или десен", така Лукарски коментира думите на бившия правосъден министър Христо Иванов, „Да, България” не е нито в ляво, нито в дясно.

При Христо Иванов и неговите колеги има една фиксация по отношение на личността на главния прокурор и че всичко лошо в съдебната реформа е прокуратурата. Всички искаме съдебна реформа. Основният проблем е в бавното правораздаване в областта на гражданските, търговските и административните дела. Те са повече от 70% в България. Касателство към тези дела прокуратурата няма никакво, каза още Божидар Лукарски.

Най-вероятният партньор за участие в едно бъдещо управление за нас е ГЕРБ, допълни той. Оценката за СДС е положителна, като едно семейство, като носители на дясно-центристката идея, ГЕРБ е основният партньор в едно бъдещо управление.

Божидар Лукарски коментира и информацията за намерените в Сирия български оръжия.

Той беше категоричен, че в Сирия и в точки, където има конфликти, България не е изнасяла оръжие.

"Как е попаднало там оръжие и кога и къде е произведено има международни организации котио трябва да разберат. Българското оръжието, което е открито в Сирия, е пренебрежително малък процент в сравнение с руското, което действа там".

За мен е важно да върви българската икономика и оръжейната да не изнася за места, където има напрежение, добави министърът в оставка.

"Не мисля, че трябва да се оправдавам, че нямам сестра проститутка на Околовръстното. Този проблем не е български, той е изкуствено създаден и нямат релация нито към българската икономика, към българската оръжейна промишленост затова и не смятам, че трябва да се обясняваме и без вина да сме виновни".

В коментар на броженията срещу неговата политика и твърденията на Любен Петров, че мястото на СДС е в коалиция и близо до ДСБ, Лукарски заяви:

"Броженията и моята политика я виждаме - 92% от вижданията за моята политика са отразени от Националния съвет.

Позицията на Любен Петров ми е доста нова и е буря в чаша вода, която цели да създаде някакво алиби на силна политическа позиция заради това, че хората в софийската организация не го искат. Ако беше позиция на софийската организация, защо ще му гласуват оставката и те ще му я искат и то доста преди тази негова позиция, която се появи едва ли не вчера, а оставката му я искат от началото на декември и поради различни процедурни хватки от негова страна не се е провеждало събрание".

По думите му новото ръководство не е ново:

"От 9 човека има само двама нови, единият от които ми иска оставката от 3-4 години, Пламен Антов. Ако исках да се саморазправям, щях да се саморазправям с него, а не с Любен Петров, който изведнъж стана поборник за правди и свободи преди около 15 дни. Те са хората които си смениха Любен Петров. Аз не съм им висял на главата нито съм се опитвал да се меся".