Ние в Реформаторския блок (РБ) винаги сме били за дясно обединение, положили сме всички усилия, не успяхме. Това каза бившият икономически министър Божидар Лукарски в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Христо Иванов („Да, България“, бел. ред.) от началото каза, че иска да се явява на изборите сам, това е принципно решение. При „Нова република“ (на Радан Кънев, бел. ред.) положението е по-различно, според мен там егото се оказа по-силно от желанието за обединение, каза той.

По думите му оттеглянето на лидера на Движение „България за гражданите“ Меглена Кунева е обмисляно отдавна и „не съм усетил нито за момент притеснения у нея, няма и защо, по отношение на така нареченото спиране на фондове“.

По думите му той не се притеснява от ревизията на кабинета „Борисов 2“, предприета от служебното правителство, но Министерският съвет и премиерът „не са хората, които да стигат до тези изводи. Като имат забележки, да ги отправят към органите, които се занимават с това“.

„Нека първо да се справят с изборите, пък успоредно да си бутат ревизията. Но оставам с впечатлението, че едното изпреварва другото“, каза още Лукарски.

Той смята, че зад служебното правителство „стои „Позитано“. Гледам кадрите, включително зам.-министрите, в политиката знаем кой от къде идва, каза той.

Според него „хора на БСП шестват из министерството“ на икономиката и търсят нещо срещу него. Лукарски посочи, че става въпрос за Жельо Бойчев и добави „миналия път Жельо Бойчев го прах като куцо пиле на изборите, сега пак така ще стане“.

Гостът коментира коалициите на РБ с „Глас народен“ и „Народен съюз“. Изключително доволен съм за събирането с колегите „Глас народен“ – вкарват свежа нотка в нашия консерватизъм. Светльо Витков е по-добър от Радан Кънев, защото е разбрал, че е време за обединение, посочи бившият министър.

Запитан защо предишният кабинет не е въвел машинното гласуване, той отговори, че са се готвели за избори след края на мандата.

Вижте целия разговор във видеото: