Директорът на НИМ Божидар Димитров видя кражба на средства в реставрацията с пластмасови арки на амфитеатъра в Несебър.

Преди дни там бяха поставени достроени „автентични” пластмасови арки, чието предназначение било да пазят от вятър. След негативните реакции на туристи, местни и общество, арките бяха премахнати, но до момента все още не се знае кой е изпълнил поръчката и защо въобще е била одобрена.

„Стига глупости, духало… Ми, на морето духа, и сега духа!”, коментира Димитров. По думите му трябва да се разбере колко е струвало изгражданото на пластмасовото съоръжение, като директорът на НИМ смята, че няма как да бъде повече от 4000-5000 лв.

„Ето срещу това се борим”, категоричен е Димитров.

„Просто им се чудя на акъла! В Несебър има запазени антични постройки, можеха да си ги възстановят”, смята той.

Подобна бутафорна реставрация беше извършена и на крепостта в Перник, където също беше използвана пластмаса. По думите на Димитров трябва да изминат 5 години от изпълнението на проекта, тъй като той е с европейски средства, и тогава бутафорната постройка може да бъде съборена и изградена както трябва.

На въпрос няма ли да е по-здрава ако е изградена от камък, директорът на НИМ отговори през смях: Не знам, някои видове пластмаса имат период на разпад 25 хил. години.

„ЦУМ-гейт”

„След този случай като пия кафе и аз с някой, ще се обаждам да предупреждавам”, коментира той срещата в ЦУМ между Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев.

„Това е нормална среща, аз като знам с какви хора се срещам… Ако някой иска да ме обеси – готово”, допълни Димитров.

„На Георги Гергов предложихме една много добра схема за музея пред ЦУМ, който е негов в момента. Да му поемем дълга и всяка година да плащаме по 1,5 млн. лв. на банката, само че… Корнелия Нинова взе че гледай какво го направи човека”, каза още Димитров.