Зам.-министърът в МИЕТ Божан Стоянов хем не е бил агент на ДС към 2008 г., хем към днешна дата се оказва, че е сътрудничил на службите. Отговорът на загадката се крие в картотеките на МВР.

Божан Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и е установено, че няма съпричастност към ДС. Това уточни министър-председателят Марин Райков на извънреден брифинг в Министерски съвет. Повод за него стана изтеклата вчера информация, че зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов има агентурно минало в Държавна сигурност.

Според информация на сайта на Комисията по досиетата, публикувана след проверка на служебния кабинет, псевдонимът на настоящия заместник на Асен Василев е бил "Младенов". Той бил вербуван през 1988 г., когато е 25-годишен. От МИЕТ заявиха в прессъобщение, че настояват за пълна проверка на случая с досието на Стоянов

"Поканих ви с едно известно неудобство, защото темата не е централна и най-малкото не е моята тема. Тя е част от чалгата на прехода – принадлежност към ДС. Преди няколко дни поканих председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов да изкажа своята институционална подкрепа. На следващия ден, комисията излезе със становище, че преди четвърт век един от моите зам.-министри е бил агент на 5-о районно управление на МВР”, припомни премиерът Марин Райков.

„Божан Стоянов е бил проверяван през 2008 г. и има документ, с който се установява, че данни за съпричастност към ДС няма. От 2008 г. досега нищо не се е променило в миналото на Стоянов. В архивния масив няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи, нито каквато и да е следа за сътрудничество", посочи още Райков.

„Запазвам си правото да променя становището си по този конкретен случай при наличие на категорични и автентични доказателства”, добави премиерът.

Вербуван през юни 1988 г.


От Комисията по досиетата уточниха, че през 2008 г., когато Стоянов си е извадил бележката, справките в архивите още са се правели с посредничеството на МВР. От това и дошла формулировката, че данни за сътрудничество няма "към настоящия момент". Истината обаче е друга. "През 2008 г. не разполагахме с документите, картокетите и регистрационните дневници, а след 2010 г. ги получихме и сами правехме проверките',уточни пред bTV Евтим Костадинов от Комисията.

bTV разполага с рапорт от 8 юни 1988 г., според който 25-годишният тогава Стоянов, служител на „Балканкаримпекс”, е вербуван.

Срещу самата дата на вербовката пише „аг. Младенов”, а срещу графата „псевдоним” – „I A – 37117”. Предложението Стоянов да стане агент е от 7 юни 1988 г. То е подписано от лейтанант Чавдар Арсенов. По това време Стоянов е безпартиен, но е член на Димитровския комунистически младежки (ДКМС). Зам началник на РУ-МВР „В. Левски” Г. Ламбов е съгласен Стоянов да бъде вербуван.

Мотивите младежът да бъде предложен са, че е „много активен комсомолец”. „Към политиката на партията се отнася с разбиране, подпомага всячески мероприятията, които се провеждат. Идеологически е правилно ориентиран. Много добре познава класиците на марксизма-ленинизма”, пише в предложението на Арсенов.

„Познава много хора и винаги може да намери естествен повод за разговор”, са други „качества” на 25-годишния Стоянов.

В свой рапорт от 8 юни Арсенов долага, че вербовката е извършена. Стоянов изразил готовност да работи със службите, но заявил, че не знае как. Обяснено му е, че чрез Арсенов ще получава задачи. Младежът на свой ред изразил съмнение относно собствените си възможности. Ламбов го успокоил,, че „ръководството ги е преценило”.

В деня на вербовката си Стоянов съобщава за създаденото дружество „За защита правата на ученика” в английската гимназия. Поставена му бе задача да установи формалните и неформалните лидери на дружеството. Стоянов е вербован на идейно политическа основа по линия „Младежи”. Няма обаче документация за негови конкретни доноси. Не става ясно дали съмнението в собствените му възможности или нещо друго му е попречило да сътрудничи качествено на ДС.

„За г-н Стоянов няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи, нито следа за извършвана каквато и да е дейност от него. Няма и данни за заличаване на документи. Доколкото съм запознат, наличните единствено картон и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на същия Закон за досиетата', коментира днес премиерът Марин Райков.

„В момента още не сме получили изключително от Военна информация на 100% картотеката, регистрационните дневници, както и архива, и затова продължаваме да издаваме такива документи, където пише „към момента на проверката - няма принадлежност”, обясни по-късно днес Евтим Костадинов от Комисията по досиетата.

"Случаят със Стоянов, за съжаление, не е такъв през 2013 г.”, добави той. По думите му, Божан Стоянов не е първият, при който е установена принадлежност впоследствие. Досега "изскочили" поне 3-4 подобни случая. Костадинов уточни, че при първата проверка от 2008 г. вероятно някой умишлено е прикрил агентурното минало на Стоянов.