Ботевград става първият „уикиград” в България
Много градове по света се възползват от платформата на свободната енциклопедия „Уикипедия”, за да се популяризират с почти нулев бюджет
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 9
    0
Ботевград

Ботевград става първият „уикиград” у нас.

Подобна практика не е непозната в света. Първият „уикиград” изобщо е Монмът в Уелс. След него обаче и много други се възползват от платформата на свободната енциклопедия „Уикипедия”, за да се популяризират с почти нулев бюджет.

Уики
Снимка: iStock

Проектът на Ботевград включва допълване на „Уикипедия” с над 150 статии за града, както и добавяне на снимки към тях. Подготвят се и информационни табели с QR кодове, които след сканиране с мобилно устройство препращат към съответната статия в онлайн енциклопедията.

Ботевград

Така жителите и гостите на града ще могат да намерят информация за всички значими културни и природни обекти, исторически места и бележити личности, свързани с Ботевград и селата около него

„Надявам се да послужим за пример и на други. Инициативата изисква съвместна работа на граждани и институции, млади и стари, професионалисти и ентусиасти. Онова, което ни обединява, е любовта към родния край”, коментира кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.

2111465075.jpg

Проектът продължава да набира желаещи да участват в него. Повече информация за първия „уикиград” в България може да се получи на 11 октомври, когато в библиотеката на читалището в града ще се проведе специален семинар.

  • 9
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре