Внимавай кои хора предлагаш за наказание, да не попаднеш на някой, който е приятел на премиера, че тогава и двамата ще си ходим. Това е казал бившият директор на агенция Митници Ваньо Танов на Спас Шопов бивш ръководител на Инспектората на митниците.

Това разказа самият Шопов по време на изслушването си на заседание на временната анкетна комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия премиер Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов, предаде БГНЕС.

Аферата стана известна под името „Мишо Бирата” заради бизнесмена Михаил Михов, чиято фабрика „Леденика” беше в центъра на записания разговор между Борисов и Танов. Записът беше разпространен от в.”Галерия” и предизвика бурен скандал.

Според разказа му, през ноември 2009 г. се коментирало навсякъде за това, че имало обаждане на Борисов във връзка с проверката в „Леденика”. Въврели даже залагания кой ще бъде първият уволнен заради акцията. В Инспектората предполагали, че случаят ще стигне и до тях и събрали предварителна информация, според която няма нарушения на мобилната група, които да повлияят на проверката.

Танов споделил, че нарича Бойко Борисов „Генерала” и признал, че така го записал и в телефона си, после споделил, че той жестоко го е намачкал за тази проверка. Разговорът приключил, но Шопов открил, че проверката е била смачкана под сериозен натиск.

В един момент по време на разговора Танов попитал Шопов колко време работи в системата, а той му отговорил, че вече е в нея от 15 години. Тогава бившият директор на митниците му казал: "Знаеш ли какъв е проблема на хората, които са богати? Не желаят, когато си плащат, да бъдат притеснявани”.

Председателят на комисията Йордан Цонев каза по време на заседанието, че от материалите е видно, че при проверките е иззета тетрадка, в която по дати са вписани количества на вложени материали и произведения спирт по алкохолни градуси. В нея е записано и за произведен алкохол, за която акцизния склад няма разрешение и не е начислявал и внасял акцизи.

Според него има улики за извършено престъпление - нелегалното производство на спиртни напитки престъпление, според нашия Наказателен кодекс, каза той и посочи, че не е уведомена прокуратурата и не е направено нито едно действие, за да се установи вярно ли е това обстоятелство, налично в производствената тетрадка.

Йордан Цонев подчерта и че тетрадката е единственият документ, който липсва.