Ще си платим това оборудване за АЕЦ „Белене”, което сме поръчали, не цялото. Това каза в Русе премиерът Бойко Борисов по повод информациите в руски медии, че Русия има шанс да спечели иска за компенсации заради отказа на България от строителството на централата и дори да приеме вместо пари активи на НЕК.

България ще заведе насрещен иск, като информира Европейската комисия за ескалиращото напрежение по темата "Белене". 

„Имаме частни компании, които спорят. А някой да иска активите на НЕК е несериозно”, каза премиерът Борисов.

Той прекъсна въпрос на журналист, който заяви, че Русия ни плаши, с думите: „Русия е една прекрасна страна, която винаги ще бъде приятел на България. Ние сме й много задължени в нашето историческо минало, така че въпросите ви, по този начин зададени, унижават и Русия, и България”.

"Това, че частна компания си позволява да прави едно, второ или друго, по никакъв начин не означава Русия и България”, каза Борисов и посочи, че имаме Национална електрическа компания.

„Ясно и точно сме казали на „Росатом”: проектът „Белене” е добър проект, но ако има инвеститор, ако някой навремето, когато го е подписал, е подписал 20-22 милиарда да се вземат отнякъде. За догодина изстискваме 800 милиона лева отнякъде да съберем за пенсионерите, а представяте ли си ако трябва 20 милиарда да задели някой от бюджета. Това са измишльотините на Станишев”, каза премиерът.

Той припомни предишната позиция на кабинета, която била заявена пред „Росатом” и пред Владимир Путин, че без чуждестранен инвеститор, който да даде парите, няма да строим АЕЦ.

"Ще си платим това оборудване, за което сме се договорили; не цялото, само това, което сме поръчали. Те не искат да чакат – искат да ни съдят. Ние завеждаме насрещен иск”, каза Борисов. 

Премиерът лично ще информира европейските служби 

"Да, ОЛАФ не се занимава с проекти, които не са с европейско финансиране, но се интересува и наглежда, когато се правят обществени поръчки по непрозрачен начин или направо както в случая с този търг – престъпен начин. Рано или късно прокуратурата ще го докаже”, каза Борисов.

По думите му частната руска компания може да предявява каквито иска искове, в нарушение на  договореното.

"Договорката ни е да си платим това, което сме поръчали и след това да правим с тях седми реактор на АЕЦ „Белене”. И те преди няколко дни ни казаха, че може, сега ни казват, че няма да дадат документацията на „Уестингхаус”. В същото време искат 1 милиард. Това наше оборудване ли е и от тях ли ще зависи дали ще ни го дадат и как ще го платим. Те самите са объркани в тези си решения”, каза Борисов.

ГЕРБ и Синята коалиция заедно създават парламентарна комисия, която да разгледа всички поети ангажименти по проекта "Белене" и задълженията, които трябва да плаща Националната електрическа компания 

ОЛАФ нито потвърждава, нито отрича, че може да разследва

финансирането на атомната централа "Белене".  От пресслужбата на ОЛАФ информират, че не разследват всички възможни нарушения, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. 

Европейската служба за борба с измамите поема случаи, които биха допринесли с нови факти към текущи разследвания, или когато местните власти не са предприели необходимите мерки.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови