Да покажем, че сме единни и можем да си подредим държавата. За това призова премиерът Бойко Борисов по време на състоялата се снощи среща с българската общност в Германия, съобщи пресслужбата на правителството в понеделник.

Пред сънародниците ни Борисов се е оплакал от бившия премиер Орешарские, от финансовия му министър Чобанов и от шефа на БНБ Иван Искров за ситуацията с КТБ. Премиерът ги е посочил като „хората, които предизвикаха и допуснаха фалита на банката”.

"Затова чрез Гаранционния фонд сега ние започнахме да изплащаме парите на хората. 2 милиарда отидоха там, за да може хората да си получат парите. Освен това 4 милиарда лева вече са задълженията на НЕК. В същотовреме стоят и чакат милиони левове неплатени договори на общините. И докато при нас четири години икономическата ни политика беше давана като пример от Берлин пред цяла Европа и света, само за последната една година правителството на Орешарски доведе България до рекордни дългове и фалити. Това е равносметката от експеримента Орешарски", е заявил Бойко Борисов, според когото КТБ е била „умишлено съборена” от предишното правителство.

Борисов е заявил още, че по отношение на газопровода „Южен поток” е подписан договор за пренос, но печалба от проекта за страната ни няма. Премиерът обяснил, че до момента документите по проекта са били съзнателно крити, но след като новото българско правителство се е запознало с всичко договорено, е станало ясно, че приходите от косвена дейност биха били по-големи от транзитните такси. Бойко Борисов каза още, че

ще постави въпроса за Северния и Южния газов коридор пред германския канцлер и ще настоява за ясна позиция на Европейскиясъюз по казуса около „Южен поток”.