Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира опциите за избор, измежду които президентът Румен Радев трябва да посочи и назначи служебен премиер.

Той заяви, че по никакъв начин няма да подкрепи това да бъде председателя на парламента Росен Желязков, а "истински се надява президентът да не посочи и Димитър Главчев".

"Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че няма да ги гласува единодушно Народното събрание, но няма да е красиво и затова го моля чрез вас да не го прави, ако е възможно. Аз Главчев не съм го виждал от 7-8-10 години, а към господин Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на изпълнителната комисия да не ни го причиняват", посочи Борисов.

"Цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Когато са мислили кой да е служебен премиер, може би и трите партии са мислели, че ще управляват вечно и затова сега е тази гримаса и във вашите лица. Защото са мислели, че този блок, който е подписвал всичко заедно, са предполагали възможни варианти", коментира още той.

Малко след това председателят на Народното събрание Росен Желязков влезе на консултации при президента.

Кирил Петков: Няма да стане в мътна вода да се лови риба

"Това днес дава възможност да спестим 100 милиона на данъкоплатците за изборите две в едно. Трябва да се концентрира президентската институция в разговорите с потенциалните премиери. Всеки трябва да си поеме отговорността по институция. Ред е на президента. Не съм съгласен сега, докато е мътна водата, регулаторите на бърза ръка да се направят. Няма да се съгласим на бърза ръка регулатори да бъдат назначени. Няма да стане в мътна вода да се лови риба", заяви Кирил Петков.

"Надявам се, че сега в разговорите между президента и потенциалните премиери всеки един ще поеме отговорност. Конституцията вменява отговорност. Надяваме консултациите да са в ускорен порядък. На тези институции не трябва да има ярки политически лица. Господин Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип", посочи още той.