Борисов представи на Путин идеята си за АЕЦ „Белене” като общобалкански проект
В телефонен разговор руският президент е изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 18
    14
Орбан - Борисов
Снимка: Ладислав Цветков

Руският президент Владимир Путин и българският премиер Бойко Борисов обсъдиха енергийните проекти на територията на страната ни. Това се е случило  в телефонен разговор между двамата, проведен днес, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер представи идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански и посочи, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Путин изрази готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта, се казва в съобщението на правителството. 

Предложение: АЕЦ „Белене” да се изгради с европейски пари и да обслужва БалканитеБългарският премиер поиска до четвъртък останалите 6 държави от Западните Балкани да са готови с проектите си за свързаност на Западните Балкани

Борисов запозна Путин с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура.

Коментирано беше и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство, допълват от МС.

По време на разговора беше обсъдено развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия.

В тази връзка беше коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент посочи, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информира, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан беше и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

Бойко Борисов и Владимир Путин подчертаха, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма. Отчетено беше, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.

Путин поздрави Борисов по случай националния празник на България, посочват още от МС.

  • 18
    14
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре