Близките на арестуваните в Испания български моряци нямали повод да се сърдят на премиера, заяви самият той по време на посещението си в Шабла. Държавата е направила всичко необходимо и оттук нататък се разчита на съдействието на екипажа и на обективността на испанската съдебна система, в която България не се съмнява, стана ясно още от думите на Бойко Борисов.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Така задочният диалог между него и роднините на задържаните българи бе продължен след журналистически въпрос. Двете страни се срещнаха в сряда по настояване на семействата на моряците. Тогава в Министерски съвет Борисов призова индиректно членовете на екипажа да признават каквото знаят.

„Посолството ни в Испания е отворено. Всичките ни министри, видяхте, командировах там на място. Всеки, който съдейства на правосъдието, съответно ще бъде с по-лека присъда или освободен, зависи”, каза днес министър-председателят, уточнявайки, че това е заявил и пред близките на арестуваните българи.

Ден след разговорите обаче в писмо до медиите от името на роднините стана ясно, че те са разочаровани от премиера, който създавал впечатлението, че моряците са виновни, без да има доказателства за това. После близките уточниха, че между тях и премиера имало диалог, който обаче не бил отразен в медиите. Оказа се, че повече се сърдели на средствата за масова информация, отколкото на Бойко Борисов.

Днес обаче той бе лаконичен в обобщението на ситуацията:

„Това е държава от Европейския съюз много отдавна, и нямаме никакво съмнение, не се съмняваме в нейните решения. Оттук нататък какво да кажем - кораб с 3 тона кокаин. Няма никакъв друг товар на него, колко пъти да обяснявам?”.

Премиерът предлага подкрепа срещу умерено харчене

Извън тази тема, в Шабла стана ясно, че подкрепата на министър-председателя и на кабинета ще получат само онези, които знаят как да харчат:

“След като един човек знае да харчи толкова, колкото има, и решава проблемите със средствата, които дават еврофондовете, а и чрез съфинансирането от държавата, ще среща моята, а и на кабинета пълна подкрепа”, посочи министър-председателят и похвали Шабла, че е най-дисциплинираната финансово община в България.

Държавата отпусна 400 000 лв. за обновяване на читалището в морския град и Бойко Борисов заяви, че това е жест заради добре изпълнения проект за обновяване на градския парк. Освен това премиерът заяви, че Шабла може да стане туристическата и археологическата атракция на страната, до която вече се стига по „доста добър път”.

Бойко Борисов изрази надежда, че в района може да бъде извлечен и конвенционален газ. Според него това ще означава, че в следващите 30-40 години България няма да има проблеми с доставките на синьо гориво.

Естакадата край Фара на нос Шабла, снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

След проведен личен разговор със собствениците на “Нефт и газ”, до идната сряда ще бъде подписано споразумение безвъзмездно да бъде върната естакадата, която да се превърне в пристанище, заяви премиерът.

Държавата заедно с пристанище "Варна" ще инвестира 5-6 млн. лева за възстановяване на съоръжението, от което през 60-те години на миналия век се е добивал нефт. Кметът Райна Бърдарова отбеляза, че най-вероятно общината ще се ориентира към рибарско пристанище.

  • Моряк от задържания в Испания за наркотрафик кораб: Невинни сме
  • 20 български моряци остават задържани в Испания
  • Близки на задържаните с кокаин моряци се оплакаха от информационен хаос
  • Българите от кораба "Св. Николай" трябвало да получат по 180 000 евро
  • Моряците от "Св. Николай" – обвинени... пропуснали да обжалват
  • Още задържани около "кокаиновия" кораб обеща Цветанов на среща с испанския си колега
  • Откраднатият кокаин от "Св. Николай" бил лесна плячка
  • 300 кг кокаин са откраднати от българския кораб "Св. Николай"
  • Български екип ще разпита моряците от "Св. Николай"
  • Моряците от "кокаиновия" кораб остават в ареста в Испания