Премиерът Бойко Борисов отрече информациите, че управителят на БНБ Иван Искров ще стане представител на България в Черноморската банка - независима международна институция с регионален характер.

Подобни твърдения се появиха преди седмица, придружени от анонса, че това ще е вид компенсация за Искров, който съвсем скоро ще подаде оставка като шеф на БНБ. Според няколко медийни публикации, това било е консултирано с министър-председателя и  парламентарните групи от управляващата коалиция ГЕРБ-РБ-ПФ-АБВ, които настояват за оттеглянето на гуверньора на БНБ.

Депутатът от БСП Георги Кадиев пък коментира пред bTV в понеделник, че евентуалното назначение на Искров за зам.-председател на Черноморската банка би било „сделка на ГЕРБ по законите на мафията”.

По думите му, това е чисто чиновнически пост, но не бива да бъде заеман от човек, който се е „дискредитирал с действията си”. „Нито една политическа партия не излезе да атакува Искров. Веднъж на няколко години правителството предлага кой да бъде българският представител в Черноморската банка, където сме акционер с 13,5%. Искров ще мълчи за всичко, което знае. Това ще бъде сделка по законите на мафията, не по законите на обществото”, заяви Кадиев.

Малко по-късно Борисов отговори на социалиста във Фейсбук, със заявката, че го уважава, но би искал да го увери, че „няма поводи за притеснение относно спекулациите, които се пуснаха в публичното пространство”.

Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността й е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор и към поощряване на търговската дейност между страните-учредителки, какъвто статут има и България. Членството на страната ни дава възможност за участие при разпределянето на финансовия ресурс на банката, която разполага с 3.5 млрд. евро. Акционери в банката са страни от региона, сред които Русия, Азербайджан, Турция и Румъния.

„Не считаме, че главният секретар на Пламен Орешарски трябва да бъде изпратен като представител на България в Черноморската банка за развитие. И ако по това г-н Кадиев съди, че тази процедура я правим в полза на Иван Искров, бих искал категорично да заявя, че това няма нищо общо с истината. Винаги сме казвали, че управителят на БНБ трябва да си подаде оставката и съм далеч от мисълта да му се търси спокоен пристан. Той трябва сам да напусне позицията, а ние – правителството и парламентът нямаме абсолютно никакви инструменти, за да направим това. По Договора за функциониране на Европейския съюз банковата система и централните банки са независими от правителствата”, заявява Борисов.