Ахмед Доган налага езика на омразата – това се видя в неговия доклад от вчерашната конференция. Това заяви в първия си коментар по темата за нападението над лидера на ДПС премиерът Бойко Борисов.

„Омразата, която налага ДПС в годините, е изключителна. Каквито и да са му мотивите, това не е цивилизовано, не е правилно. Можеше да вземе микрофона и да каже каквото иска. Това е политически плурализъм. Това е демокрацията. В никакъв случай не мога да го оправдавам. Бих призовал и всички да бъдат малко по-умерени. Защото с първите си изказвания господин Местан и господин Казак провокираха омраза в България. В самия си доклад – Ахмед Доган я провокира”, заяви министър-председателят.

Той оцени като адекватна реакцията на институциите след инцидента с някои пропуски. Той обаче бил силно възмутен от линча и побоя, който делегати на форума нанесоха на нападателя.

"Не мога да оправдая напълно и реакциите на много от длъжностните лица и делегати на конгреса затова, че когато вече нападателят беше повален, му нанесоха такъв зверски побой, с омраза. Чест прави на Лютви Местан и Христо Бисеров и колегата от НСО, който се опитваше да го предпази. Винаги има стрес и първоначална реакция, когато хората действат с друга сигнална система", добави премиерът.

Той нарече вчерашния опит за покушение инцидент и изказа твърдото си мнение, че с това оръжие не би могло да има посегателство върху живота на Ахмед Доган.

Борисов призова членовете и симпатизантите на ДПС да бъдат по-сдържани в коментарите си, че нападението може да породи етническа омраза. Това предупреждение премиерът отправял предвид факта, че нападателят е български мюсюлманин.

Правителственият ръководител остава категоричен, че оттеглянето на Доган не е променило желанието на ГЕРБ да управлява с мнозинство. И отхвърли спекулациите за възможна широка коалиция.

Бойко Борисов направи коментара си на тема номер 1 в страната, след като с транспортния министър и столичния кмет откриха разширение на депо „Обеля” и завода за ремонт на подвижния състав на софийското метро – проект за над 17 млн. лева.

 

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател