Нов фокус на съдебната реформа, който съвпада с този на прокуратурата, предложи днес министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието на МС.

От стенограмите става ясно, че според Борисов наказателният процес ще напредне и ще се развие много по-бързо, ако Законът дава право адвокатите да се подслушват. Така бързо и лесно ще бъдат издирени и техните клиенти.

"Ето сега ние издирваме убиец, адвокатът му се явява да го представлява. Всеки нормален човек би казал – добре, а защо не проследят адвоката и да го хванат къде отива да му даде информацията.

Как да обясним на хората, че по закон не може да се следи и има 100 % независимост на адвоката. На обикновения народ, като гледа и днес го издирват, и утре го издирват, вика "Какво правят те, какво правят!". Така че цялата твоя воля трябва да се насочи. Всички ще те подкрепяме, но това е практиката",
каза Борисов.

Миналата седмица и от Асоциацията на прокурорите обясниха, че фокусът на съдебната реформа трябва да се постави  върху процесуалните закони и Наказателния кодекс. Прокурорите настояват именно да се премахне формализмът в процеса, защото такива са обществените очаквания.

Борисов напомни за своето старо убеждение „ ние ги хващаме, те ги пускат” като даде за пример убийството на работника на магистрала "Струма" от края на миналата седмица. Извършителят все още не е задържан, а срещу него има много висящи дела.

Министър-председателят посочи, че през годините МВР винаги е отчитало в статистиката заловените извършители на престъпления и разкритите случаи, но престъпниците  остават на свобода.

Според Борисов, министърът на правосъдието Хрисо Иванов, министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов трябва да се съберат още утре, за да подготвят паралелните промени в съдебната реформа „ и да си ги внесем”

Припомняме, че последните промени в НПК бяха приети преди две седмици, когато бе въведено задължително явяване пред въззивния съд на подсъдим за тежко престъпление.