Правителството стои твърдо зад здравната реформа, каза премиерът Бойко Борисов по време на форум "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата". Не може толкова милиарди да се харчат години наред в повече и да продължаваме да отчитаме по-голяма смъртност и по-голяма заболеваемост и не можем за продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината, допълни той.

"Министър Москов иска да внуши, че този, който пие ракия, пуши и яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли друг да му плати лечението. Идва Коледа и Нова година и вие ще кажете какво става в спешната помощ. Трябва да се изградят навици от ранна възраст. Да напомним на родителите, че ако купуват всеки ден по три сладоледа на детето си, не му правят добро", допълни Борисов.

"За НЗОК сме дали 129 млн. лв. повече за следващата година. Продължава тази практика - да изпълним програмата, че здравеопазването е приоритет. Това, което прави МЗ, започва да дава резултат. Тук-таме проскърцва системата, защото е много сладко да се печели от лекарства. Министърът има пълната ми подкрепа, на мен и на правителството, да стигне до край в здравната реформа. За догодина съм поел ангажимент да има 20 млн. лв. повече за спешната помощ. Реформата ще продължи", подчерта Борисов.

Не може да продължаваме да толерираме неспазването на дисциплината – като се започне от шофьорите по пътищата. Сложете хиляда убити и средно около 10 хиляди тежко ранени от ПТП, каза той. Според Борисов не би трябвало разходите по лечението да са от здравни вноски, а от застрахователите.

По пътищата хиляди загиват. Колко струва да оперираш един след тежка катастрофа. Ние ще толерираме ли тези хора, които благодарение на това че се правят на бабаити, ние трябва да извадим от джобовете стотици милиони - за това че иска някой да се прави на бабаит, коментира премиерът.