Борислав Сандов: Защо европолитиците са по-съпричастни със здравето на българите?
„Правителството продължава да иска по-високи данъци от новите коли, които не замърсяват, и най-ниски данъци от най-старите коли”, коментира представителят на „Зелените“
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Борислав Сандов
Снимка: btvnovinite.bg

„Питам се защо европейски чиновници и политици са по-съпричастни със състоянието на околната среда и здравето на населението в България, отколкото от нашите политици и управляващи”, коментира Борислав Сандов от „Зелените“ в предаването „Лице в лице”.

„Въпреки че от 2007 г. сме част от ЕС и не изпълняваме критериите за състоянието на атмосферния въздух управляващите не правят нищо за да се справят с този проблем”, допълни още той.

България е осъдена от съда на ЕС заради замърсения въздух От 2007 г. до 2014 г. страната ни не спазва допустимите стойности за запрашаване на въздуха в София, Пловдив, Варна и др. райони

Коментарът му дойде по повод решението на Съда на Европейския съюз в Люксембург да осъди България за неспазване на задълженията по директивата за качеството на въздуха.

„Около 18 000 души годишно умират от заболявания, причинени основно от замърсяването на въздуха в България, а все повече деца страдат от респираторни проблеми заради заобикалящата ни среда”, коментира още Сандов. Според него всичко това е доказателство за черната картина за състоянието на здравния статус в България.

По думите на представителя на „Зелените” българското правителство стимулира замърсяването на въздуха със своите решения. Причините са например големите замърсяващи инсталации, които получават лицензи за работа, използването на фосилни горива, изграждането и разширяването магистрали и пътища и презастрояването.

„Правителството продължава да иска по-високи данъци от новите коли, които не замърсяват, и най-ниски данъци от най-старите коли”, добави още Сандов.  

По думите му то всяка година дава енергийни помощи на социално слабите за почти 100 млн. лв. под формата на въглища и мокри дърва, които допълнително влошават този проблем.

Вижте във видеото какво още коментира Борислав Сандов за представянето на „Зелените” на парламентарните избори:

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре