"Аз съм загубил всякаква надежда! Въпреки че пеех в песента "Надежда".Аз загивам, това е” - тези думи на големия Борис Гуджунов развълнуваха цялата страна.

Много артисти решиха да помогнат финансово на певеца, който е тежко болен и получава единствено пенсия за инвалидност от 220 лева, не и такава за прослужени години. Социалистическата Концертна дирекция не му е отчитала удръжките и осигуровките от хонорари.

Сега ще бъде създаден фонд на името на изпълнителя. Част от приходите от концерти, които ще се провеждат в зала 1 на НДК ще отиват за фонд Борис Гуджунов.

Министърът на културата обеща пред bTV от началото на идната година, Борис Гуджунов да получи максималната пенсия от 700 лева, за заслуги в областта на културата.

Нали се сещате като интелигентни хора, че тази пенсия не е в джоба ми, не бъркам и не я давам веднага, трябват законови промени. Назначил съм ведомствена комисия, до края на декември трябва да бъде приетo”, посочи министърът на културата Вежди Рашидов.

Освен Гуджунов, в същата ситуация са и други изпълнители от същото поколение. Една от тях е Стефка Берова, с инвалидна пенсия от 205 лева.

„Ей, приятели, чувате ли ме? Това за първи път го казвам, никога не съм се оплаквала.. Ние не искаме милостиня. Дайте ни това, което държавата взе от нас. Искаме си реципрочната пенсия. 11 концерта на ден”, казва тя.

Предстоят промени в закона за награждаване на хора с особени заслуги към българската държава. Така от 2015 година всички естрадни изпълнители да имат и пенсия за прослужено време.

„Стига вече да говорят в бъдеще време. Ще бъде, ще направим. Не вярвам! Г-н Рашидов, не вярвам”, откровена е Стефка Берова.

Можете да помогнете на Борис Гуджунов на сметка:

Централна Кооперативна Банка АД:
IBAN: BG81 CECB 9790 10E3 4797 00
BIC: CECBBGSF

Титуляр: Кристиян Борисов Гуджунов