Всички девет държавни болници в карето на „Медицинска академия” подписаха днес договор за създаване на гражданско дружество, което да обединява администрациите им.

Красимир Ангарски ще оглави мегаадминистрацията на деветте столични болници.

40% от администрацията на 9-те болници с национално значение ще бъде съкратена. Така от 500 на работа ще останат около 300 души. Здравното министерството е изчислило, че по този начин ще бъдат спестени до 5 милиона лева.

Парите ще отидат за по-високи заплатите на медиците. Идеята е освен обща администрация, болниците да имат и общ автопарк – така например „Александровска болница” ще предоставя линейки за ползване на „Иван Рилски”.

В сдружението влизат УМБАЛ „Александровска” ЕАД, УМБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕАД, СБАЛАГ „Майчин дом” ЕАД, СБАЛББ „Св. София” ЕАД, СБАЛДБ „Проф. И. Митев” ЕАД, УМБАЛ „Св. Екатерина” ЕАД, УСБАЛИБ „Проф. И. Киров” ЕАД, СБАЛЛЧХ ЕООД, УСБАЛЕ „Акад. И. Пенчев” ЕАД. Директорите на деветте болници обявиха съгласието си с административната промяна в миналите седмици.

Идеята за обединението, която беше обявена от министъра на здравеопазването Петър Москов преди малко повече от месец, цели да съкрати административните разходи на болниците и да намали числеността на администрацията.

Административни обединения се планират и в останалата част от страната, където е възможно и обосновано.

Междувременно заради сливането на болниците лекарите от „Иван Рилски” отново излязоха на протест. Те твърдят, че сега печелившата болница ще трябва да поеме загубите на другите осем лечебни заведения, като член на новото гражданско дружеството. Позовават се на сключения учредителен договор.

Заради предстоящо сливане с друга болница медиците от онкологичния център в Русе също възобновиха протестите си.

От здравното министерство отговориха, че сливането не е окончателно. Съдбата на центровете ще се решава от специални комисии, които ще предложат начин на преструктуриране на лечебните заведения.

Идната сряда кабинетът ще обсъди промените в Закона за лечебните заведения.