Болниците, джипитата и аптеките с дългове към хазната остават без пари от Здравната каса. За проблема сигнализира Българският лекарски съюз.

Болницата в Девин е сред тези, които имат дългове към приходната агенция. Затова част от парите от Касата отиват директно за покриването им, вместо в лечебното заведение.

„Това създава напрежение сред персонала, напрежение и спрямо доставчици, споразумения с кредитори - не можем да бъдем коректни към доставчици, не можем да бъдем коректни и към персонала си”, заяви директорът на МБАЛ Девин Радка Грозданова.

На болницата разчитат за здравето си 30 000 души от три общини – Девин, Борино и Доспат.

Проблемът възниква заради решение на Министерския съвет от миналата година, според което само изрядните към хазната могат да разчитат тя да ги финансира. Иначе казан, ако дружествата имат неплатени данъци или осигуровки над 30 000 лева, те се покриват директно с това, което им дължи държавата, в случая Касата и така парите не стигат до тях. 

„Този проблем не зависи от НЗОК, а от НАП – от март месец започна да прилага това по отношение на търговските дружества и индивидуалните практики и аптеките и поради това е този смут”, обясни д-р Димитър Петров, подуправител на НЗОК.

От Лекарския съюз алармират обаче, че изпълнението на буквата на закона рискува здравето на пациентите. Настояват да се намери друг механизъм за издължаване към данъчните.

„Когато не се превеждат пари към лечебните заведения, тогава не могат да осигурят самата дейност – не могат да купят консумативи, не могат да заплатят заплати на работещите и ще бъдат принудени или временно или изцяло да спрат своята дейност. Ако затвори джипи – хрониците ще останат без прегледи, без изследвания, без лечение”, каза д-р Галинка Павлова – зам.-председател на БЛС.

От Агенцията за приходите отказаха да коментират. Разчетите им обаче показват, че от влизането на решението в сила досега, държавата е успяла да си събере дългове за над 400 милиона лева.