Летците от авиобаза „Граф Игнатиево” отказаха да летят тази сутрин. От Министерството на отбраната потвърдиха, че в авиобазата няма да се проведат планираните полети, но бойното дежурство по охрана на въздушното пространство на България продължава да се носи.

„Недостатъчният нальот на определена категория пилоти се дължи на недостатъчен брой летателни самолети в летателна годност”, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Няколко часа по-късно министърът на отбраната Красимир Каракачанов извика командаването на авиобазата, а след срещата командирът на изтребителната база обясни ситуацията.

„Дневната смяна почувства, че не е в състояние да изпълни задачите, докладва и се отказахме да провеждаме полети. Това са правилата в авиацията. Иначе хората излитат и не се връщат. Затова думата „бунт” е крайно недобре употребена”, подчерта бригаден генерал Иван Лалов. 

И министърът обяви, че информациите и коментарите за бунт в базата са силно преувеличени.

„Не приемам приказки за стачки и бунтове. Армията не е детска градина. Никой в авиацията или другите въоръжени сили не си е помислил за подобни действия. Това, което ние продължаваме да правим, е гарантиране на летателната годност на самолетите, но човешкият живот е преди всичко”, посочи Каракачанов. 

Оказа се, че днешните събития имат пряко отношение към проблема с доставката на 10 двигателя, някои от които доставени без оригиналните документи за експлоатация.