Актът на съда трябва да бъде в рамките на закона. Това каза Бойко Рашков, председател на националното бюро за Специалните разузнавателни средства, в предаването Лице в лице по повод дали се използват СРС-та в рамките на закона.

„В момента сме изправени пред това ние да можем да нарушаваме закона, но тези, които прилагат СРС-та няма да се позовават на тези нарушения и са длъжни да изпълняват като слепи изпълнители”, обясни Рашков действията на съдии, които възлагат СРС-та.

В момента ако бъде допусната грешка при възлагане на специално разузнавателно средство, трябва да се уведоми съдията, който е постановил прилагането му, и той да коригира каквото е сгрешил, обясни Рашков. „Актът на съдията не подлежи на контрол на съдебната власт”, допълни още той.

На въпрос дали обикновени граждани трябва да се притесняват, че ги подслушват, Рашков отговори, че са прави да се притесняват. „Доста често излизат факти, които е видно, че има използване на подобни средства в противоречие със закона”, коментира той. А когато се нарушава закона, приложенето СРС е негодно в съдебен процес, ако има такъв.

„Трудно може да се каже дали СРС-тата служат за доказване на наказателния процес”, поясни Рашков. Тъй като процедурата е много дълга, ефективността на поисканото СРС става ясна единствено когато актът влезе в сила. „Тогава можем да кажем, да, беше ефективно”.

Целия разговор може да чуете тук: