Шефът на Бюрото за контрол на СРС-та Бойко Рашков ще оповести публично данни за констатираните нарушения на ДАНС в процедурите по подслушване. 

Най-малко 180 са случаите за една година, в които съдии от Софийския градски съд са подписвали неправомерно разрешения за използване на СРС-та, сочат констатациите на Бюрото.

Всички случаи на нарушения ще бъдат изпратени първо на парламента, каза Бойко Рашков. 

„Когато през 2015 г. стана публично известно, че бившата председателка на СГС е допуснала нарушение на закона, тя беше подведена под отговорност. Искам още сега да попитам - за подобни нарушения друг съдия подведен ли е под отговорност? При положение че подобни нарушения ние сме констатирали и сме уведомили компетентните държавни органи”, подчерта Рашков пред bTV.

„Oсвен тези нарушения, които ние констатирахме, че е извършила бившата председателка на СГС, там са посочени още няколко десетки нарушения, не само от нея, но тя има и други нарушения. Какво отношение е взето по тях”, попита още той.

На въпрос защо тези данни не са изнесени публично през 2016 г., а сега, той отговори: „Защото Бюрото за контрол не е прокуратура на Република България”.

„Когато преценим, че са извършени действия, с които неправомерно са приложени СРС, съгласно закона ние сме длъжни да уведомим няколко органа - главния прокурор, министъра на правосъдието, ВСС”, уточни Рашков.

Според него Сотир Цацаров е бил уведомяван винаги. 

„А в редица случаи срещахме отпор на прокуратурата, защото някои от нарушенията са извършени в самата прокуратура. И парадоксът в тази нормативна уредба е, че ние уведомяваме онзи орган, който сам е извършил нарушението”, коментира Бойко Рашков. 

Той каза още, че ще остане в Бюрото, докато не му отнемат допуска. И докато може да работи според закона.

Вижте във видеото цялото интервю на Канна Рачева с Бойко Рашков:

Бойко Рашков: Възниква един изключително интересен правен въпрос – че орган, който е под контрол на Бюрото, може да предприеме действия по отстраняването от длъжност на член на контролния орган. Това означава, че контролният орган трябва да се „съобразява” с онзи, който трябва да спазва закона. И ако той не спазва закона, Бюрото трябва да си затвори очите. Следователно, сериозно трябва да се замисли законодателят дали когато формира такъв орган, не следва да създаде по-особена процедура за освобождаването преди изтичането на мандата на някои от неговите членове и тази процедура да не бъде диктувана единствено от органа, който е подконтролен на Бюрото за контрол на СРС-та. Защото аз имам намерение в близките седмици да изнеса всички данни на констатирани нарушения на Агенцията за държавна сигурност в процедурите по използване и прилагане на СРС, за да се види кой нарушава закона – дали Георги Гатев е нарушил законите и Конституцията на държавата, или някой друг? Защото като че ли сме в хипотезата „Крадецът казва дръжте крадеца”.

– Къде ще изнесете тези данни?

– Публично. Разбира се, и пред компетентните държавни органи, които аз ще искам да вземат съответни мерки, като сами преценят налице ли са или не са налице такива нарушения.

– Дайте един пример за нарушение.

– Те са стотици примери. Ще ви кажа един, известен на нашата общественост. Когато  през 2015 г. стана публично известно, че бишата председателка на СГС е допуснала нарушение на закона, тя беше подведена под отговорност. Искам още сега да попитам - за подобни нарушения друг съдия подведен ли е под отговорност? При положение че подобни нарушения ние сме констатирали и сме уведомили компетентните държавни органи. Второ, ще попитам публично –  освен тези нарушения, които ние констатирахме, че е извършила бившата председателка на СГС, там са посочени още няколко десетки нарушения.

– От нея?

– Не само от нея, но тя има и други нарушения. Какво отношение е взето по тях? Тъй като ние сме информирали и за тях. Трето, искам все пак да е ясно на обществото – освен нарушенията, извършени от нея, които ние сме констатирали, има поне още 180 нарушения в същия период, констатирани за други нейни колеги. Интересувам се, тъй като нашият труд не трябва да отиде напразно. Аз не искам членовете на Бюрото, които работят, да работят без ефект. Искам обществото да знае, че ние сме си изпълнявали съвестно задълженията до този момент и ще продължаваме да ги изпълняваме, докато не ни отстранят. Какво е направено по отделните други случаи, които са 180 пъти повече, отколкото единичния случай на Владимира Янева?...В тези нарушения съществена роля има ДАНС. Тя е писала произволно искове за подслушване, следене и т.н., на различни лица. Тази агенция, която сега оценява един от членовете на Бюрото, който е на длъжност заместник-председател на това Бюро.

– Защо не изнесохте публично тези данни през 2016 г., а сега?

– Защото Бюрото за контрол не е прокуратура на Република България...Когато преценим, че са извършени действия, с които непревомерно са приложени СРС, съгласно закона ние сме длъжни да уведомим няколко органа - главния прокурор, министъра на правосъдието, ВСС.

– Колко отговора сте получили вие досега за този период от Сотир Цацаров, от ВСС, от съответния министър на правосъдието?

– Ние отговори от ВСС не получаваме, както не получаваме и от министъра на правосъдието, защото вероятно така са преценили. Имаме отговори от главния прокурор, но аз не мога да посоча статистика, защото трябва да я подготвя. Тези проблеми, за които сега говоря аз, те са проблеми на институции. Естествено е, че зад всеки отделен случай стои конкретна личност. Аз мисля, че е справедливо, честно е, да се знае кои са тези хора.

– Аз също, затова Ви питам кои са тези хора?

– Предстои да стане ясно.

– Защо не кажете сега?

 – Защото първо трябва да обобщим и анализираме тази информация.

 – До края на другата седмица изтича срокът, в който от ДИКСИ трябва да излязат с решение.

 – Да. Те биха могликато втора административна институция да съберат и други данни.

 – Поискаха ли?

 – Част от тези данни е направил искане колегата Гатев в своята жалба, включително да дам разяснения и аз, като други други длъжностни лица. Ще ми е много любопитно дали ДИКСИ ще се възползва от тези законови възможности?

– Досега не е направено, така ли?

– Досега ние нямаме такива данни. В момента информацията тече еднопосочно от Бюрото към ДИКСИ и към медиите от моя страна. Обратно тук нищо не се получава. Трябва обаче да имаме предвид, че ДИКСИ е подчинена на изпълнителната власт. Също така е любопитно да видим дали парламентът ще бърза да освободи колегата Гатев от длъжност, или ще изчака решението на ВАС? Това също ще бъде показателно.

 – За какво?

– Как върховната власт  в нашата страна – парламентът, гледа на този казус. Ако парламентът вземе решение за освобождаване на Гатев преди решението на ВАС, това ще означава, че действително се бърза, за да се заеме неговото място.

– Вие кога ще си тръгнете от тук?

– Аз? Когато ми отнемат достъпа, разбира се, може би с удоволствие. Аз имах много големи очаквания, че Бюрото ще срещне съдействието на българската прокуратура, тъй като по Конституция прокуратурата е орган, за да управлява надзор за законност. И като имам предвид правомощията на Бюрото да осъществява контрол, наблюдение за спазването правата на гражданите – това също е своеобразен надзор за законност. Смятам, че двата органа трябваше да работят ръка за ръка, а в редица случаи ние срещнахме отпор на прокуратурата, тъй като някои от нарушенията са извършени в самата прокуратура. И парадоксът в тази нормативна уредба е, че ние уведомяваме онзи орган, който сам е извършил нарушението, за да вземе мерки. И може би затова, и неслучайно, ние не знаем да е взета адекватна мярка за едно нарушение. И много често се случва така, че прокурорът, на който е възложена една проверка по наш сигнал, най-накрая решава, че няма данни за престъпление, отказва да образува досъдебно производство, след което решава, че тъй като след като са изтекли и сроковете за търсене на административно-дисциплинарна отговорност от провинилия се магистрат, и това не може да се вземе.Следователно човекът е подслушван незаконно, но виновен от държавните органи няма, което е парадоксално.  

– Сотир Цацаров знае ли за тези случаи?

– Аз не знам уведомен ли е или не е, но по принцип нашите кореспонденции по решение на Бюрото минават от Бюрото до главния прокурор. Друг път няма.

– И за всеки ваш сигнал има входящ номер, дата?

– Разбира се, че има.