Министър Москов събира отбор, събира чета, за да може да направи много тежки промени. Те трябва да се извършат, защото в докладите на ЕК постоянно се посочва, че болничното здравеопазване е нискоефективно и неефикасно. Трябва да се направят максимални усилия тези заключения да прекъснат. Това заяви в ефира на БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Изказването му идва на фона на продължаващите протести на медици от столичната болница „Свети Иван Рилски”, чийто директор (и критик на „събиращия чета” министър Москов) беше отстранен преди дни.

Пенков се впусна и в „задълбочени” сметки за това колко добре ще се отрази на здравната система сливането на 10 болници и уволнението на близо 500 души от администрацията.

"Това са 10 болници със средно 40 човека- казвам най-простичкото нещо - или 50 човека администрация, това са 500. Това прави някъде разходи за фонд "Работна заплата" около 5 милиона и още около 2 милиона за издръжка. Ако тези администрации се обединят в една годна, работеща, знаеща и можеща администрация, която да обслужва интересите на болниците, и то от можещи хора, това означава, че ако там вложим 1 милион - от тези 5 или 6, за заплащане на хората, които да бъдат силно мотивирани да си вършат работата като трябва, това означава минимум 4-5 милиона спестяване”, пресметна Пенков.

По думите му този ресурс щял да се пренасочи към пациентите и лекарите. Именно сред последните зам.-министърът вижда и отстранения шеф на „Свети Иван Рилски” д-р Дечо Дечев: „Тепърва ще се създават структури и т.н. Ще се правят нови неща, така че принципно на специалист като д-р Дечев мястото е в системата. Лично аз бих го използвал, безспорно”.

Пенков изрази мнение, че отказът от приватизация на големите държавни болници е довел до появата на паралелни частни вериги, които сега също трябва да се финансират.

Във връзка с една от известните частни болници, „Софиямед” (където акушерка преби новородено – б.р.), зам.-министърът заяви, че докато е бил неин директор не е имало проблем с липсата на кадри, заради което да се налага акушерки да вземат 24-часови дежурства.