Постоянно получаваме сигнали, че липсват лекарства – защото се изнасят по криминален начин от България в чужбина, тъй като там цените са по високи, коментира в студиото на „Тази сутрин” зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Най-често обажданията били за лекарства като инсулин, за повишено кръвно налягане, за онкологични заболявания и други хронични болести. Тези лекарства би трябвало да са налични, тъй като са ясни нужните количества, така че се внасят дори с 10-15% повече.

После обаче тези лекарства изчезвали.

По думите на Пенков сивият сектор на този нелегален износ е за около 200  млн. лв. годишно.

Зам.-министърът посочи, че в схемите вероятно има и медицински лица, и обрисува няколко сценария.

Например: Постъпваш в болница, пише ти се диагноза, изписва ти се лекарство, което е „интересно”, но то не се прилага, защото реално нямаш нужда от него, а после това лекарство се изнася.

Другата практика е свързана с аптеките – трябва, например, да си купиш лекарство за астма, но трябва да се доплати 25%. Затова ми препоръчват друго, без доплащане, а по-скъпото лекарство се изнася.

При някои проверки се оказва, че в складовете има лекарства, но те не се разпространяват в мрежата и в края на месеца се изнасят, защото няма нужда от тях.

За това какви са проблемите в малките болници и какво може да направи министерството за тях, както и дали диабетици и сърдечноболни ще трябва да и правят допълнителни изследвания за това дали могат да шофират – вижте във видеото: