На входа и на изхода на държавните компании са се наредили частни фирми и прибират печалбата. Не може държавна фирма да работи изцяло за посредници, искам да ги махнем. Това обяви премиерът Бойко Борисов по повод скандала с оръжейния завод „Дунарит”.

Той беше категоричен, че зад този скандал не стои сянката на Делян Пеевски. С Пеевски не общувам, дал съм указания на министъра (министъра на икономиката Емил Караниколов) да се махнат посредниците, да остават повече  пари за работна заплата и повече дивидент, допълни премиерът.

Ще успее ли кабинетът да премахне посредниците във военната индустрия?

Президентът да каже кои са лобистите

Министър-председателят призова президента Румен Радев да каже кои са лобистите в сделката за новите бойни изтребители.

„Изпитвам уважение към президента Радев, но за два месеца служебно правителство да смениш всички военни експерти, да сложиш свои хора, да приключиш сделка за 3 млрд. лв., като изхвърлиш Ф-16, не бих говорил така смело за лобизъм”, коментира още Борисов

Според него с тази сделка не трябва да се бърза, защото става въпрос за сума, която е огромна за възможностите на нашата държава.

Относно състоянието на авиацията и дали тя е приземена той отчете по време на управлението на ГЕРБ рекорден брой самолети са във въздуха.

Враг ли е Русия?

Има стратегическо противоречие в твърдението, че Русия не ни е враг, но ние сме в НАТО, обяви Бойко Борисов.

„Във всички изказвания на Столтенбег (генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг), на всички стратези като основна заплаха за НАТО се сочи Русия плюс Северна Корея. Това е доктрината НАТО. Ако стане война, руските самолети са насочени срещу България”, каза премиерът.

Той уточни, че в същото време страната ни има голям интерес от руските туристи и се нуждае и от руски газ за газовия хъб.

Отлична оценка за 100-те дни на кабинета „Борисов 3”

Премиерът каза, че винаги си пише отличен на въпроса каква оценка дава за първите 100 дни от работата на кабинета „Борисов 3”.

Той отчете, че по време на трите му мандата има ръст на икономиката, през последните години инвестициите са предимно в заводи, а нивото на безработицата е паднало до 5%.

За работата на министрите Борисов каза, че всички се стараят.

Вижте цялото интервю с Бойко Борисов във видеото: