Премиерът Бойко Борисов коментира, че влизането ни в еврозоната зависи само от нас.
Еврозоната е задължителна, заяви Борисов днес по време на дискусията "Европа отново на път" в София.

Ние като нация, като политически елит, трябва да вземем решение и да кажем – ще положим всичките си усилия да влезем в чакалнята и в еврозоната. В противен случай не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута, отбеляза той, цитиран от БТА.

Като нация трябва да бързаме да реформираме, да изпълняваме критериите, за да нямат основание да кажат: вие стойте в периферията, ние се развиваме; не трябва да им даваме никакви основания да кажат "това не сте си свършили", допълни той.

Борисов каза още, че представянето на страната като високоотговорна нация, с визия за Балканите, за Черноморския регион и за ЕС, ще има своя ефект.

Снимка: Ладислав Цветков

Какво е Европа в момента – ние свикнахме с новините, написал съм 20-30 съболезнователни адреса само през последните месеци, коментира премиерът.

Стана модерно да се говори колко пари се отделят за въоръжение, започнахме да се надпреварваме колко пари повече ще вложим във въоръжение, вместо ЕС да каже – защо не си направим обща европейска отбрана, отбеляза Бойко Борисов.

Той коментира и темата за Балканите и заяви, че в момента имаме съседи с много проблеми. Борисов обаче посочи, че трябва да има перспектива за хората, които живеят в този регион.

Снимка: Ладислав Цветков

Разработваме една тема, дали не би могло самите хора, народи на Балканите, да имат инструмент от типа на европейски паспорт по определени критерии, за да се почувстват и те европейски граждани, да имат перспектива, защото иначе следва евроскептицизъм, коментира Борисов.

Той обърна внимание и на темата за Черно море, която по думите му отсъства от европейската карта. Има Дунавска стратегия, но няма Черноморска стратегия, коментира той.

Борисов каза още, че България няма друг път и трябва да работи за силен ЕС.