Премиерът Бойко Борисов разпореди Министерството на здравеопазването да изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България. Това става ясно от стенограмата на днешното правителствено заседание.

След като по-рано днес се срещна с близките на Адриан Петков, Борисов възложи на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

„На практика сега има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци, а в същото време особено след катастрофи или подобни инциденти може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени”, изтъкна Борисов. 

„Седнете, отворете темата, още веднъж ви казвам, и вземете най-правилното решение, за да не се стига хора да чакат с месеци за донор с мисълта, че всеки ден ти е предпоследен, ако не се намери такъв”, подчерта Борисов.

Здравният министър от своя страна каза, че е възложил утре до обяд шефът на Агенцията по трансплантации да даде конкретни текстове, които да се обсъдят в ръководството на министерството и да се предадат по най-възможно бързия начин на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

На днешното правителствено заседание беше одобрен и проектът на Закон за хората с увреждания. По време на обсъждането министърът на финансите Владислав Горанов и вицепремиерът Валери Симеонов изразиха резерви към текстовете на чл. 40 от проекта.

Борисов заяви категоричната си подкрепа за Закона за хората с увреждания. „Ние водихме многократен диалог, поехме ангажимента и държа да си го приемем, така както Бисер Петков го предлага. Ние сме парламентарна република и Парламентът да преценява, в края на краищата те са нашите работодатели. Така че ние сме сложили подписите си, гарантирали сме си, че този текст ще приеме Министерският съвет“, допълни премиерът.