Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще оглави преговорите за съставяне на правителство в качеството му на бъдещ премиер, стана ясно на среща на партийното ръководство.

В преговорния екип влизат още Цветан Цветанов, Томислав Дончев, Владислав Горанов и Делян Добрев, съобщи репортер на bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес от партията се събраха, за да видят как предизборната им платформа ще се превърне в управленска програма със срокове. От ГЕРБ се надяват да има правителство до края на месеца с хоризонт от четири години.

Основен приоритет остава реформата в администрацията, съдебната и социалната сфера и образованието, заявиха от партията.

„Моята задача е да намерим правилния баланс между отделните партньори в една бъдеща коалиция, която да подкрепя или да участва в управлението. Бойко Борисов е признат в цяла Европа и за нас е безалтернативно той да е премиер, друго говорене са само слухове и вдигане на цената на по-малките партии“, заяви Горанов.

По-рано Валери Симеонов, един от лидерите на „Обединените патриоти“, с които се водят преговори, предложи Борисов да не оглавява правителство.

„Такива социални експерименти, които се предлагат, са за вдигане на цената на малкия партньор. Разбира се, че не можем да забраним на Валери Симеонов с неговите девет депутати да претендира за всичко, но е малко пресилена позицията, че тази тема е за дебат. Ако той не иска да участва и иска да е новият Радан Кънев, това е негово право“, заяви Горанов.

„Не е толкова важно това мое схващане, важно е дали може да се сформира правителство и да се изкара държавата от кризата. И в едни преговори всеки е склонен на отстъпки“, коментира Симеонов.

Правителство на малцинството за ГЕРБ е екстремен вариант с крехка парламентарна подкрепа. 

Очаква се утре преговорите с "Обединените патриоти" да продължат.

Миналата седмица партията започна разговори за нов кабинет и първата среща беше с „Обединените патриоти“.

След повече от два часа разговори, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че те са били съвсем общи и не са говорили за програми.

По неофициална информация, за да подкрепят управлението, патриотите са поискали седем министерства, но от ГЕРБ не са склонни да отстъпят за някои от ключовите ресори като енергетиката и екологията.

Към момента се отрича опцията за широка коалиция, в която да участва БСП, каквато беше лансирана преди дни от единия от лидерите на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов.