Министър-председателят Бойко Борисов утре ще се срещне с директора на ФБР Джеймс Коми в Министерския съвет, съобщиха от правителствения пресцентър.

Двамата ще обсъдят сътрудничеството в областта на сигурността и върховенството на закона.

Коми ще се срещне в София и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Президентът на САЩ Барак Обама предложи Джеймс Коми за директор на ФБР през юни 2013 г. Кандидатурата му беше одобрена от Сената с огромно мнозинство на 29 юли същата година.

Коми встъпи в длъжност на 4 септември 2013 г. Той замени на този пост Робърт Мълър, който оглавяваше ведомството в продължение на 12 години.

Преди да бъде назначен на отговорния пост Коми от януари 2002 до декември 2003 е бил федерален прокурор в Ню Йорк, а след това заместник на главния прокурор на САЩ.

През 2004 г. той се прочу след като отказа искането на администрацията на Джордж Буш младши (2001-2009) да възобнови програмата за следене на телефоните и електронните пощи на гражданите без санкция на съда. На следващата година той напусна своя пост като заместник на главния прокурор и започна частна юридическа практика.

От 2005 до 2010 г. Коми е бил старши вицепрезидент на корпорацията "Локхийд Мартин". От началото на 2013 е бил старши изследовател в Юридическото училище на Колумбийския университет и член на борда на директорите на банка HSBC.