Бойко Борисов поздрави БСП и техния председател Корнелия Нинова за „сериозната, мъжка битка, както тя казва”. Действително от доста време се озорихме в едни избори, допълни Борисов.

„Чест и уважение на всички избиратели на другите партии, които дадоха гласа си за тях”.

Резултатът от изборите препотвърди категорично, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението, каза Борисов на базата на прогнозните резултати.

„Резултатът е категоричен към момента. Преди няколко месеца, тъй като демокрацията винаги е била най-важна за нас, имаше съмнения и подвиквания в парламента ”Оставка”, а най-доброто нещо на демокрацията е, че волята на хората, на мнозинството, е това, което управлява държавата. Ние постъпихме морално, подадохме оставка и се преброихме. Този резултат препотвърди категорично, че ГЕРБ трябва да бъде водеща партия в управлението.

Снимка: Ладислав Цветков

Борисов каза, че ще положат максимални усилия, с малки компромиси, „защото предишния път са били големи”, когато бъдат готови окончателните резултати от изборите и станат ясни потенциалните партньори, в спокойни преговори бързо да направят правителство, което да отговори на очакванията на хората и във вътрешен план, а и в тази тежка международна обстановка, която има в момента.

Борисов изказа благодарността си към демокрацията и към българите, че „препотвърдиха нашата политика и, че трябва да продължим да управляваме”.

„За пореден път десницата в България, партията от ЕНП, категорично победи социалистите към този момент”, заяви лидерът на ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

Той беше категоричен, че във външната политика компромиси няма да се допускат с вмешателството във вътрешните работи на България.

"От резултатите, които виждаме до момента, българският народ е толкова мъдър, толкова съм благодарен, че отчете всички рискове и постъпи по най-добрия начин".

„Нашата партия е демократична, на нас демокрацията само ни е дала, нищо не ни е отнела. Ние ясно сме декларирали с кой може, с кой не може (бел.р. да преговарят), но и резултатите от изборите показват, че ГЕРБ е длъжен да направи правителство.

Всяко друго решение - да повторим втората или третата, или петата партия да прави правителство, ни връща във времето на Орешарски.

Така, че ГЕРБ е задължен след волята на народа и след като сами предизвикахме тези избори, и вие видяхте в общи линии се препотвърдиха резултатите, които очаквахме, да направим правителство, отчитайки всички грешки и неразумни компромиси, които сме правили. Надявам се и моите колеги от другите партии да са си направили тези изводи”.

По темата за референдума, Борисов каза, че като влязат в парламента, ще предложат следващите избори да бъдат по мажоритарната система.