Премиерът Бойко Борисов съобщи, че следващата или по-следващата сряда ще бъде взето решение за начало на преговорите за нов изтребител.

Шведските изтребители са предопределени - президентът Румен Радев, неговият съветник, тогава министър на отбраната, експертите класираха "Грипен" на първо място. Втори са италианските "Юрофайтър", а Ф-16 са декласирани. Следващата или по-следващата сряда ще вземем решение за начало на преговорите”, каза той пред български журналисти в Брюксел.

В рамките на Европейския съвет Борисов се срещна с шведския си колега Стефан Льовен.

„Казах на шведския премиер, че сядаме и първо говорим за индустриално сътрудничество. Второ - за инвестициите в България, за да може това, което ще платим, 100% да си го върнем от други неща. Вземем ли решение, вървим на преговори първо с вас, после с "Юрофайтър", поясни Борисов, цитиран от БТА.

Пазарлъкът ще е много тежък и дълъг процес. Докато аз съм премиер, после могат да поискат и десет милиарда да дадат за въоръжение, добави той.

Премиерът уточни, че виждането е да се плаща много по-нататък, на части и срещу условия, които да ни дадат възможност за нови работни места в България и в българския военно-промишлен комплекс да има заетост и печалба. По неговите думи нашата страна сега ще даде стотици милиони за въоръжение, което навремето е произвеждала сама.

Ще се дава само за това, което се произвежда в България или паралелно с това води до инвестиции в сферите - Терем, корабостроителница, Авионамс или друг завод. Така ще се водят преговорите, това са огромни пари. Няма сфера, в която да не искат, не какви да е, а огромни пари - за заплати, пенсии, пътища, дупки. Само за магистрала "Хемус" ни трябват близо 100 милиона да възстановим мостовете, за да не паднат, посочи Борисов.

 Лесно се говори да си добър към всяка сфера на обществено-политическия живот. И аз искам да има и нови самолети, танкове, и заплатите на военните да се вдигнат, и корабите да се оправят, искам и пенсиите, и заплатите, и доходите. Има приоритети и затова преговорите ще ги водим за отложено плащане, лизинг, за да може да заделяме за въоръжение. Безспорно е необходимо, не искам нашата армия да е още със съветското оборудване, но то трябва да стане паралелно с другите ангажименти, които сме поели и с тях спечелихме изборите, първо по отношение на учителските заплати, минималните пенсии и намаляване на административната тежест, каза премиерът.

Военно-промишлените комплекси не обичат такива управляващи. Те обичат да се съгласиш, да кажеш веднага парата се дава, коментира той.

Премиерът отбеляза, че според негови колеги предложението му ЕС да бъде в НАТО едно цяло "надали е най-любимото на военно-промишлените комплекси". Тази надпревара във въоръжаването, която тръгва, никак не ми харесва и няма да хареса и на хората, това са огромни пари, отбеляза Борисов. Той уточни, че нашата страна обмисля купуването на девет военни самолета и 200 бронирани машини.

По темата за миграцията премиерът коментира, че за да не се вбива клин в сърцето на ЕС между държави като Унгария и Полша, и тези, които са приели релокацията, трябва да се прекъсне притокът на нелегалните мигранти.  За радост, всички подкрепиха моето предложение да работим по изпълнението на споразумението с Турция и опазването на границите, задържането на тези над три милиона мигранти там, допълни той.

Притеснявам се от това, че безработицата в България спадна до 6,8-6,9% и всички браншови организации поставят един въпрос - за липсата на работна ръка. Ако не внесем работна сила - от Молдова, Беларус, Украйна, Македония, Сърбия - не можем да се справим, заяви министър-председателят.